Kısa dalga diatermi tedavisinin, hafif ve orta şiddetli idiyopatik karpal tünel sendromunda; klinik bulgular üzerine etkisi
The effect of short wave diathermy treatment on clinical findings of mild and moderate idiopathic carpal tunnel syndrome
- Tez No: 311482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BOYACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi, Görsel Ağrı Skalası, Karpal Tünel Sendromu, Kısa Dalga Diatermi, tendon ve sinir kaydırma egzersizi, Boston Carpal Tunnel Questionnaire Survey, visual analogue scale, Carpal Tunnel Syndrome, Short Wave Diathermy, Tendon and Nerve Gliding Exercise
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Karpal tünel sendromu, en sık görülen tuzak nöropatidir. Bu çalışma; kısa dalga diatermi tedavisinin hafif ve orta şiddetli idiyopatik karpal tünel sendromunda klinik bulgular üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya klinik ve elektrofizyolojik olarak hafif ve orta şiddetli idiyopatik karpal tünel sendromu tanısı konulan, yaşları 37-65 arasında değişen toplam 32 hasta (31'i bayan, 1'i erkek, 60 el) alındı. Hastalar, kısa dalga diatermi (16 hasta, n: 30 el) ve plasebo kısa dalga diatermi (16 hasta, n: 30 el) gruplarına randomize edildi. Kısa dalga diatermi grubuna termik dozda 15 dakika kısa dalga diatermi tedavisi uygulandı. Plasebo kısa dalga diatermi grubuna 15 dakika plasebo kısa dalga diatermi tedavisi uygulandı. Ayrıca her iki gruba 15 dakika hotpack tedavisi uygulandı ve 3 set 10 tekrarlı sinir ve tendon kaydırma egzersizleri verildi. Tedavi haftada 5 gün olmak üzere toplam 15 seans uygulandı.Hastalar tedavi başlangıcında ve sonrasında; tinel testi, phalen testi, ters phalen testi, karpal kompresyon testi, Görsel Ağrı Skalası, Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi ile değerlendirildi.Kısa dalga diatermi grubunda; tinel testi, phalen testi, ters phalen testi, karpal kompresyon testi, Görsel ağrı skalası, Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi semptom şiddet skalası, fonksiyonel durum skalası, ortalama skor parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler saptandı. Plasebo kısa dalga diatermi grubunda; tinel testi, phalen testi, ters phalen testi, karpal kompresyon testi, Görsel Ağrı Skalası, Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi semptom şiddet skalası, fonksiyonel durum skalası, ortalama skor parametrelerinde düzelme olsa da, istatistiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç olarak; kısa dalga diatermi grubunda anlamlı düzelmelerin saptanması, idiyopatik karpal tünel sendromu tedavisinde kısa dalga diatermi tedavisinin etkili bir yöntem olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Carpal Tunnel Syndrome is the most common neuropathy. This study was designed to determinate that the short wave diathermy treatment effect on mild and moderate idiopathic carpal tunnel syndrome. For this study was included 32 patient aged 37- 65 (31 women, 1 man, n=60 wrist) that are diagnosed clinically and electrophysiologically mild and moderate carpal tunnel syndrome. Patients are randomized short wave diathermy (16 patients, n= 30 wrist) and placebo (16 patients, n= 30 wrist) group.For short wave diathermy group 15 minutes short wave diathermy thermal dose therapy was applied. For placebo group 15 minutes placebo short wave diathermy treatment was applicated. For each group after 15 minutes hotpack treatment 3 set 10 repetitive nerve and tendon gliding exercise was applied. The treatment was applied five times weekly totally 15 sessions.In short wave diathermy group tinel test, phalen test, carpal compression test, reverse phalen test, carpal tunnel compression test, visual analogue scale, Boston carpal tunnel questioning survey symptom intensity scale, functional situation scale, median score parameters, were statistically improvement was detected. In placebo group even though in tinel test , phalen test, reverse phalen test, carpal compression test, visual analogue scale, Boston carpal tunel questioning survey symptom intensive scale, functional situation scale, median score parameter were improvable, the results were not statistically significant.In conclusion in short wave diathermy group was significant improvement for idiopathic carpal tunnel syndrome treatment short wave diathermy will be effective therapy.