Endometrial poliplerin mast hücreleri, östrojen ve progesteron reseptörleri, matriks metalloproteinaz (MMP) 2, MMP 9 ve siklooksijenaz (COX) 2 belirteçleri açısından değerlendirilmesi ve menopoz-premenopoz/meme CA Hastalarında endometrial poliplerin dağılımı
The evaluation of endometrial polyps in terms of mast cells, estrogen and progesterone receptors, matrix metalloproteinase (MMP) 2, MMP 9 and cyclooxygenase (COX) 2 markers and the distribution of endometrial polyps in menopausal-premenopausal/breast cancer patients
- Tez No: 311573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial polip, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü, matriks metalloproteinaz, siklooksijenaz, mast hücre, Endometrial polyp, estrogen receptor, progesterone receptor, mast cell, matrix metalloproteinase, cyclooxygenase
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada endometrial poliplerde östrojen reseptörü(ER), progesteron reseptörü (PR), mast hücre, matriks metalloproteinaz (MMP) 2, MMP-9 ve siklooksijenaz (COX) 2 ekspresyonunun tespit edilmesi, patogenezde rolleri olup olmadığının değerlendirilmesi ve bu bilgilerin tedavide kullanılıp kullanılmayacağının ortaya çıkarılması amaçlandı. Aynı zamanda meme CA'lı hastalara ait endometrial poliplerde bu belirteçler açıdan dağılımın gösterilmesi hedeflendi.Bu retrospektif kesitsel çalışmaya Ocak 2007 - Aralık 2008 yılları arasında polip tanısı almış olan 51 hasta dahil edildi. Hastalara ait materyallerde ER, PR, mast hücre, MMP-2, MMP-9, COX-2 ekspresyonunun gösterilmesi amacıyla immünhistokimyasal boyama yapılmış ve hasta grupları boyanma yaygınlık ve şiddeti açısından karşılaştırıldı.Premenopozal ve postmenopozal hasta gruplarının karşılaştırması sonucunda postmenopozal hastalarda orta şiddette MMP-2 boyanması anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,031), diğer belirteçler açısından anlamlı fark bulunmadı. Mast hücre sayısı da postmenopozal grupta istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte yüksek bulundu. Meme CA olan ve olmayan gruplar ile meme CA'lı olup tamoksifen kullanan ve kullanmayan grupların, ayrıca premenopozal grupta OKS kullanan ve kullanmayan hastaların kendi aralarında karşılaştırılması sonucunda, belirteçler açısından anlamlı fark bulunmadı. Postmenopozal HRT alan ve almayan hasta gruplarının karşılaştırıldığında, MMP-9 boyanma şiddeti ve yaygınlığının HRT kullanan hastalarda anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p=0,012).
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the expression of estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), mast cells, matrix metalloproteinase (MMP) 2 and MMP-9 and cyclooxygenase (COX) 2 in endometrial polyps to determine whether they have a role in the pathogenesis and whether this information can be used in treatment. In addition, it is planned to show the distribution of these markers in patients with breast cancer.51 patients who were diagnosed as endometrial polyp between January 2007 - December 2008 were included in this retrospective cross-sectional study. Immunohistochemical staining was applied in order to show the expression of ER, PR, mast cells, MMP-2, MMP-9 and COX-2 in the materials of the patients and the patient groups were compared in terms of staining extent and intensity.As a result of the comparison between premenopausal and postmenopausal patient groups, moderate staining of MMP-2 was significantly higher in the postmenopausal group (p=0,031), whereas no significant difference was found between other markers. Mast cell counts were higher in the postmenopausal group, although not statistically significant. As a result of the comparison between the patient groups with or without breast cancer, in the breast cancer group patients who use tamoxifen or not and in the premenopausal group who take oral contraseptives or not, no significant difference was found between the groups in terms of the markers. When the postmenopozal HRT users were compared with the postmenopausal patients who do not use HRT, the extent and intensity of MMP-9 staining was found to be significantly higher in HRT users (p=0,012).