Kronik hepatit C hastalarında interlökin 28b gen polimorfizminin araştırılması
Examination of IL 28b gene polymorphisms in the patients with chronic hepatitis C
- Tez No: 311606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: IL28B, rs8099917, rs12979860, chronic hepatitis C
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma ile, kronik hepatit C hastalarında genotip tayini ile interlökin (IL) 28B polimorfizmi gösterilerek hastaların tedavisine karar vermek, tedaviye yanıtı tahmin etmek, gerekirse tedavi süresini belirlemekamaçlanmıştır.Araştırma, kronik hepatit C tedavisinde tutum belirleme çalışması olarak planlandı. Çalışma, Prof.Hv.Tbp.Tuğg.Can Polat EYİGÜN tarafından takip ve tedavi edilen kronik hepatit C hastalarına uygulandı. Alınan kan örneklerinden Tıbbi Genetik BD da ?spin kolumn? yöntemi ile DNA izolasyonuyapıldı. Yapılan rs12979860 polimorfizm analizinde, Galmozzi ve arkadaşları tarafından geliştirilen ?Tetra primer amplification refractory mutation system? (Tetra primer ARMS)? yöntemi kullanıldı. rs8099917 polimorfizm analizinde hızlı ve ucuz bir Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) işlemi geliştirildi. Bu amaçla ARMS yöntemine dayanan reaksiyon için primerler tasarlandı.İstatiksel olarak rs8099917 polimorfizminin genotiplerle olan ilişkisinin ki-kare testi ile analizi sonucu; tedaviye yanıtlı hastalarda TT genotipinin 37 hastanın 21`inde (%84), yanıtsız hastalarda ise 16'sının 4'ünde (%16) olduğu tespit edildi (p=0.045). Lojistik regresyon ile rs8099917 polimorfizminin diğergenotipler arasındaki farklılığının değerlendirilmesinde, hastanın GG genotipine sahip olmasının tedaviye yanıtı, TG'ye göre 3.00 kat arttırdığı buna karşın aradaki farkın istatiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi (p=0.238).Hastanın TT genotipine sahip olmasının ise tedaviye yanıtı TG'ye göre 5.25 kat arttırdığını tespit edildi. Bunlar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.019).Gelecekteki çalışmaların, IL28B'deki genetik mekanizmaları açıklamaya yönelik olması gerektiğini düşünmekteyiz. IL28B polimorfizminin tedavi ile ilişkisinin aydınlatılmasının, kronik hepatit C enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar için çok değerli olacağını düşünmekteyiz. Yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesinde, olguların genotip temelinde araştırılması gerektiğini öngörüyoruz.Anahtar Kelimeler : IL28B, rs8099917, rs12979860, kronik hepatit C
Özet (Çeviri)
This study aimed to demonstrate interleukin (IL) 28B polymorphism with genotyping and to decide the therapy, to estimate therapeutic response when necessary, to determine the duration of therapy in the patients with chronic hepatitis C.The study was planned as a study for the determination of attitude and DNA was isolated from the blood sample obtained from the patients with chronic hepatitis C, monitorized and treated by Prof.Brig.Gen.Can Polat EYIGUN, M.D., using ?spin column? method in Division of Medical Genetics. In the analysis of rs12979860 polymorphism, ?Tetra primer amplification refractory mutation system (Tetra primer ARMS)? method, developed by Galmozzi et al., was used. In the analysis of rs12979860 polymorphism, a fastand cheap Polymerase Chain Reaction (PCR) method was developed.Primers were designed for ARMS-based reaction. As a result of the analysis for the correlation of rs8099917 polymorphism with genotypes performed using chi-square test, TT genotype was found in 21 of 37 patients (84%) among responsive patients and in 4 of 16 patients (16%) among unresponsivepatients (p=0.045). In the evaluation of the difference between rs8099917 polymorphism and other genotypes using logistic regression, we found that the presence of GG genotype increased the therapeutic response by 3 times compared to TG, but this difference was not statistically significant (p=0.238).The presence of TT genotype in the patient increased the therapeutic response by 5.25 times compared to TG and the difference was statistically significant (p=0.019).Future studies should address to the explanation of the genetic mechanisms involved in IL28B. Correlation between IL28B polymorphism and the therapy will be of a great value for the drugs used in the treatment of hepatitis C infection. For the development of new therapeutic approaches, basic genotype of the cases should be investigated.