Makrovasküler komplikasyon gelişmiş tip 2 diyabetik olgularda; serum visfatin ile Hs-CRP düzeyleri, HOMA-IR arasında korelasyon
The correlation between serum visfatin levels with Hs-CRP and HOMA-IR in type2 diabetic patients with macrovasular complications
  1. Tez No: 311710
  2. Yazar: AHMADULLAH AKSİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN TOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Visfatin, HOMA-IR, diyabetes mellitüs, diyabetik makrovazküler komplikasyonu, koroner arter hastalığı, Visfatin, HOMA-IR, Diabetes mellitus, Diabetic macro vascular complications, Coronary artery diseases
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ateroskleroz, batı dünyasında en sık görülen ölüm nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü, aterosklerozun yakın gelecekte tüm dünyada ölümün birinci nedeni olacağını bildirmiştir. Diyabetes Mellitus, ateroskleroz gelişimi ve buna bağlı olarak gelişen koroner arter hastalığı, inme ve myokard infarktüsü gelişimi için oldukça önemli bir risk faktördür. Kardiyovasküler risk açısından, koroner arter hastalığı ile eşdeğer kabul edilmektedir. Tip 2 diyabet gelişimine genetik yatkınlığı olan insanlarda tespit edilebilen ilk bulgu, insülin direncidir. Klinik pratikte insülin direnci HOMA-IR modeli kullanılarak hesaplanabilir. Visfatin, Interleukin-7 ve kök hücre varlığında B hücre olgunlaşması için öncüllük yapan bir sitokindir. Visfatin, insülin reseptörüne bağlanıp, insülinomimetik etkiler sergilemektedir. Çeşitli çalışmaların ortak sonucu, obezite ilişkili insülin direnci deneysel modellerde, serum visfatin düzeylerinin obezitenin gelişimi süresince yükseldiği görülmüştür. Kardiyovasküler risk açısından CRP >3 ?g/ml yüksek riski göstermektedir. CRP yüksekliği lipid profilinden bağımsız ve lipid profiline aditif bir risk faktördür.Anjiografik olarak iskemik kalp hastalığı kanıtlanmış olan, Serum visfatin düzeylerinin diyabetik ve non-diyabetik hastalarda nasıl bir profil gösterdiğine dair yayınlar kısıtlıdır. Ayrıca serum visfatin ile Hs-CRP ve insülin direnci arasında bağlantı yeterince incelenmemiştir. Biz bu çalışmada koroner anjiyografi indikasyonu konulmuş olan (diyabetik ve non-diyabetik) hastalarda, iskemik kalp hastalıkları için klasik risk faktörlerin yanında HOMA?İR'i kullanarak insülin direnci, HS- CRP ve serum visfatin düzeyi arasındaki korelasyonu araştırdık. İskemik kalp hastalığı ciddiyetini koroner anjiyografi bulgularına göre inceledik.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is the most common cause of death in the western. According to the World Health Organization report, atherosclerosis in the near future would be the first cause of death all over the world. Diabetes mellitus is an important risk factor for atherosclerosis growing and consequently coronary artery disease, stroke and myocardial infarction. In terms of cardiovascular risk, diabetes is considered the equivalent of coronary artery disease. Individuals with a genetic predisposition to the development of type 2 diabetes can be determined by insulin resistance. Insulin resistance can be estimated by using HOMA-IR model in clinical practice. In the presence of interleukin-7 and stem cells visfatin is a B cells maturation precursor. Visfatin, connect to the insulin receptor and exhibits insülinomimetik effects. As a result of common point of various publications; in obese and type 2 DM patients? in obesity-related insulin resistance experimental models, serum visfatin levels were increased during the development of obesity. In term of cardiovascular risk level of CRP >3?g/ml indicates a high risk. CRP elevation is a lipid profile-Independent and additive risk factor.The answering publications for question that, how is the serum visfatin profile in diabetic and non-diabetic patients whose ischemic heart diseases are proven angiographically are limited. In addition, relationship between serum visfatin concentration, Hs-CRP and insulin resistance has not been investigated enough.In this study, we investigated the correlation between the serum visfatin level, Hs-CRP and using HOMA-IR for insulin resistance as well as the traditional risk factors for ischemic heart diseases, in patients (diabetic & non diabetic) which there was an indication for coronary angiography. We examined the severity of ischemic heart diseases according to coronary angiographic findings.