Makrovasküler komplikasyon gelişmiş tip 2 diyabetes mellitus hastalarında metabolik sendrom sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of metabolic syndrome in patients with type 2 diabetes mellitus who developed macrovascular complications
  1. Tez No: 499053
  2. Yazar: AHMET KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Metabolik Sendrom, Makrovasküler Komplikasyon, Diabetes, Metabolic Syndrome, Macrovascular Complication
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Günümüzde sıklığı giderek artan Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) en sık rastlanan endokrin hastalığıdır. Diabetes mellitus, insülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli olarak azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açar. Periferik dokularda insülin yanıtının azalmasıyla başlayan ve beraberinde hipertansiyon, hiperlipidemi ve obezitenin görüldüğü bulgular bütününe ise metabolik sendrom denmektedir. Metabolik sendrom tüm dünyada giderek yaygınlaşan, kardiyometabolik komplikasyonları ile hastanın hayat kalitesini ileri derecede etkilemesinin yanında ülkelerin ekonomisine de ciddi yük getiren bir sorundur. Çalışmamızda ülkemizde son yıllarda diyabetik hastalarda mortalite ve morbitideyi önemli ölçüde belirleyen komplikasyonlar ile bu komplikasyonların gelişimine katkı sağlayan faktörlerden metabolik sendrom birlikteliğine dikkat çekilmek istenmiştir. Yöntem: Çalışmaya hastanemiz polikliniklerine başvuran 35-82 yaş arası, tip 2 diyabetes mellitus tanılı, makrovasküler komplikasyon gelişmiş 100 hasta ile komplikasyon gelişmemiş 100 hasta dahil edilerek metabolik sendrom yönünden inceleme yapıldı. Gebeler, malignite hikayesi olanlar, son dönem böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: 100 kadın, 100 erkek (K/E=1) olmak üzere toplam 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 63.2 ± 8.5 iken ortalama diyabet yaşı 10.3 ± 6.0 yıldı. Komplikasyon gelişmiş grupta 73 hastada metabolik sendrom saptanırken, komplikasyon gelişmemiş grupta 59 hastada metabolik sendrom saptandı. İki hasta grubu incelendiğinde makrovasküler komplikasyon gelişmiş grupta metabolik sendrom anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamız sonucunda metabolik sendromun diyabetik hastalarda başta koroner arter hastalığı olmak üzere serebrovasküler ve periferik damar hastalıkları gibi makrovasküler komplikasyonların ortaya çıkmasına yardımcı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Type 2 Diabetes Mellitus (DM) is the most common endocrine disease nowadays. Diabetes mellitus leads to impairment of carbohydrate, protein and fat metabolism resulting in absolute or relative insufficiency of insulin hormone secretion and/or insulin action. Metabolic syndrome is the most common symptom of hypertension, hyperlipidemia, and obesity associated with decreased insulin response in peripheral tissues. Metabolic syndrome is an increasingly common problem throughout the world, with cardiometabolic complications affecting the quality of life of the patient at an advanced stage, as well as a serious burden on the economies of countries. In our study, it is aimed to draw attention to the complications that determine mortality and morbidity in diabetic patients in our country in recent years and the metabolic syndrome together with the factors contributing to the development of these complications. Method: Metabolic syndrome was investigated in 200 patients with type 2 diabetes mellitus, 100 patients with macrovascular complication, and 100 patients with no complication, aged between 35-82 years who were referred to our outpatient clinics. Patients with pregnancies, malignant histories, end-stage renal insufficiency and liver failure were not included in the study. Findings: 100 women and 100 men (W/M = 1) were included in the study. The mean age of the patients was 63.2 ± 8.5 years, while the mean age of diabetes was 10.3 ± 6.0 years. Metabolic syndrome was detected in 73 patients in the complicated group and metabolic syndrome in 59 patients without complication. When two groups of patients were examined, metabolic syndrome was significantly higher in the group with macrovascular complication. Result: In light of these findings, it was concluded that metabolic syndrome helps diabetic patients to develop macrovascular complications such as cerebrovascular and peripheral vascular diseases, especially coronary artery disease.