Etik liderliğin ve etik iklimin çalışanların örgütsel bağlılığına ve iş performaslarına etkileri
The effects of ethical leadership and ethical environment on workers' organizational commitments and job performance
  1. Tez No: 311742
  2. Yazar: HAYATİ BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ethical leadership, Ethical climate, Organizational Commitment, Job Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Liderlik, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilecek, bu kişileri ne yapabilecekleri konusunda harekete geçirebilecek bilgi ve yeteneklere sahip olma durumudur. Etik liderler, ahlaki anlamda çalışanlarına örnek oluşturarak, onların davranışlarını etkilerler. Birçok araştırmacı tarafından etik liderlik kavramı oldukça önemli bir kavram olarak değerlendirilmesine rağmen, Türkiye'de bu konuyla ilgili araştırma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu tez çalışmasının amacı, etik liderlik davranışlarının ve etik iklimin, çalışanların örgütsel bağlılıkları ve iş performansları üzerindeki etkileri incelemektir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul, Kocaeli ve Bolu'da faaliyet gösteren 30 farklı örgütte (ilaç, sağlık, finans, gıda ve inşaat vs. sektörlerinde) çalışanlar ve yöneticiler (N=595) oluşturmaktadır. Araştırmanın bulguları, etik liderliğin ve etik iklimin, çalışanların iş performanslarının, örgütsel bağlılıklarının arttırılmasında çok önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Leadership is a state of knowledge and ability by which a person can guide and organize a group of people to a common purpose and can assist, engage and motivate them to accomplish certain things. Ethical leaders can have an enduring impact on workers? behaviours by their exemplary ethical behaviours in the workplace. While the concept of ethical leadership has been taken seriously by the researchers in other places, in Turkey, we have a very limited number of studies on this topic. To fill this gap, this thesis is aimed to analyze the effects of ethical leadership and ethical climate on workers? organizational commitments and job performance. In the empirical analysis, a survey (with a sample size of 595) is conducted with workers and managers from companies in 30 different sectors (pharmacetucal, health, finance, food, construction, etc.) that are located in three major cities (Istanbul, Kocaeli, and Bolu). The results indicate a significant positive impact of ethical leadership and ethical climate on workers? organizational commitments and job performance.