Çevrenin korunması açısından yeşil ürün geliştirme stratejisi ve Malatya'daki işletmelerin yeşil ürün geliştirme stratejisine bakış açılarının incelenmesi
Green product development strategy for protecting the environment and an investigation about the viewpoints of firms in Malatya towards green product development strategy
  1. Tez No: 312408
  2. Yazar: MEHTAP BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Geliştirme, Yeşil Pazarlama, Yeşil Ürün Kavramı, Yeşil Ürün Geliştirme, Bütünleşik Yeşil Ürün, Product Development, Green Marketing, Green Product Concept, Green Product Development, Integrated Green Product
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Her geçen gün artan nüfusla beraber insan ihtiyaçlarının da artması sonucu doğal kaynakların tükenme noktasına gelmesi, toplumdaki her bireyi zaten sınırlı olan doğal kaynakları daha dikkatli kullanmaya zorlamaktadır. Doğal kaynakları koruma ve çevreye daha az zarar verme isteği yeşil pazarlama anlayışını doğurmuştur. Yeşil pazarlamayla beraber, üretici işletmeler ürün geliştirme stratejilerini çevreye daha az zarar verecek hatta hiç zarar vermeyecek biçimde şekillendirmeye çalışmakta; etiketiyle, ambalajıyla, üretimde kullanılan teknolojisiyle, reklâmlarda verilen mesajlarıyla bütünüyle yeşil ürün geliştirmeye başlamaktadırlar.Bu çalışmada Malatya'da faaliyet gösteren işletmelerin yeşil ürün geliştirme yaklaşımlarına bakış açıları incelenmiştir. Malatya'daki işletmeler ürün geliştirme stratejilerini çevreye zarar vermeyecek biçimde yani yeşil olarak mı tasarlıyorlar, sorusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that human beings? needs increases day by day and natural resources faces the threat of extinction brings about a pressure over every individual through the society to be more careful in consuming the natural resources that are already limited in size. The desire to protect natural resources and decrease the damage on the environment has resulted with the rise of green marketing concept. With green marketing, manufacturer firms came to a point of shaping their product development strategies in a way that causes less or even zero damage on the environment. With the labels, packages, technologies used in production and messages given in advertisements; firms emphasize the green manufacturing issue.In this study, the viewpoints of firms in Malatya over approaches of green product development are investigated. In the study, it is tried to answer the question of whether the firms in Malatya are setting their product development strategies in a way that decreases the damage on the environment ? in other words green - or not.