Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve bir araştırma
Institutionalization in family companies and a research
- Tez No: 312410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. LÜTFİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Aile Şirketleri, Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, Nepotizm, Institutionalization, Family Company, Institutionalization in Family Companies, Nepotism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın literatür kısmında aile şirketlerinde kurumsallaşma konusu, üç bölüme ayrılmış olup, öncelikle kurumsallaşma kavramı daha sonra aile şirketi kavramı ve nihayetinde de aile şirketlerinde kurumsallaşma kavramları incelenmiştir. Bu bağlamda kurumsallaşmanın aile şirketleri açısından taşıdığı hayati öneme özellikle vurgu yapılmıştır.Uygulama kısmında ise, 135 katılımcıdan toplanan verilerle yapılan analizler ve öneriler yer almaktadır. Analiz sonuçları çizelgeler ile sunulmaktadır. Araştırma sorularında, katılımcılara kurumsallaşmanın temel göstergeleri olarak kabul edilen konularda sorular yöneltilmiştir. Gelen yanıtlar neticesinde sözü edilen üç kurumsallaşma göstergesinin aile şirketinin faaliyet göstermiş olduğu il, sektör, hukuki yapısı, çalıştırdığı personel sayısı ve bulunduğu kuşak ile ilgili özellikleriyle olan ilişkisi öğrenilmeye çalışılmıştır.Elde edilen bulgulara göre, il faktörünün yukarıda sözü edilen üç kurumsallaşma göstergesi ile anlamlı bir farklılaşma gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında şirketin hukuki yapısı, çalıştırılan personel sayısı ve sektör faktörleri ile ?yazılı plan ve program bulundurma? konusu arasında da anlamlı bir farklılaşmanın olduğu da göze çarpmaktadır. Araştırmaya katılan şirketlerin hukuki yapısı ile ?kişilerin sözünün değil sistemin hâkim olması? konusunda da anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the literary part of this study, the subject of institutionalization in family companies is divided into three parts; first, the concept of institutionalization and then family company concept, and finally the concept of institutionalization in family companies are analyzed. In this context, the vital importance of institutionalization for family companies is specifically emphasized.In the application section, analyses carried out with data collected from 135 participants and suggestions are included. The results of analyses are shown with charts. In research questions, questions on the subjects considered as the key manifestations of institutionalization are addressed to the participants. In the light of the answers to these questions, the relationship between three manifestations of institutionalization mentioned and characteristics of the family company regarding the province, sector, legal structure, number of employees and the generation is attempted to be established.According to the findings, we came to the conclusion that the province factor considerably differs from the three manifestations of institutionalization mentioned above. Also, it draws attention that there is a considerable differentiation between the legal structure of the company, the number of employees, the sector of the company and the subject of ?the presence of a written plan and program?. There is also a great differentiation between the legal structure of the companies that participated in the research and the subject of ?domination of the system instead of the discourses of people?.