İş sağlığı ve güvenliğinin hastane güvenlik iklimi üzerine etkileri ve bir araştırma
- Tez No: 620752
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İşe Bağlılık, Psikolojik Güçlendirme, Güvenlik İklimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Organizational Citizenships, Job Involvement, Psychological Empowerment, Safety Climate, Occupational Health and Job Safety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği, her ne kadar yasal gerekleri ortaya koysa da örgüt güvenlik iklimi bir takım örgütsel değişkenlere bağlıdır. Örgütsel davranış açısından psikolojik değişkenler, günümüz işletmeleri yönetimleri için büyük bir öneme sahiptir. İşletmelerin tepe yönetimleri, çalışanlarını işletme hedefleri doğrultusunda yöneltmek ve çalıştırmak zorundadırlar. Bu nedenle, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı, işe bağlılığı, psikolojik olarak güçlendirilmeleri, işletmenin güvenlik iklimi gibi bir dizi örgütsel davranışlarını etkileyecek değişkenleri dikkate almak zorundadırlar. Bu tez çalışmasında, özellikle çalışanlar açısından daha önemli sayılan örgütsel vatandaşlık davranışı, işe bağlılık, psikolojik güçlendirme ve işletmenin güvenlik iklimi değişkenleri araştırılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, iş sağlığı kavram ve kurallarına yer verildi. Tezin ikinci bölümünde, hastane güvenlik iklimi değişkenine yer verilmiştir. Bu kapsamda literatür araştırması yapılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, hastane güvenlik iklimi değişkenine etki eden örgütsel davranış değişkenleri açıklandı. Tezin dördüncü bölümünde bir anket araştırmasına yer verilmiştir. Sonuç, araştırma bulgularından yola çıkarak, hastane çalışanlarının bulunduğu hastanenin güvenlik ikliminin ne ölçüde örgütsel vatandaşlık davranışı, işe bağlılık ve psikolojik güçlendirme ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
No matter how occupational health and job safety put forward legistlation requirements, safety climate are under the influence of some organizational behaviors variables. Regarding organizational behaviour, psychological variables have curicial importance for today's companies. Company managers have to direct all employees to achive companies' goals. That is because that managers have to consider some organizational behavior variables such as organizational citizenship behavior, job involvement, psychological empowerment and climate safety. Sometime one of them or a few of them affect the employees at the same time and then they may be obstacles infront of goals of company to not maket hem real in level of desire. In this thesis, especially organizational citizenship behavior, job involvement, psychological empowerment and climate safety that are very important for employees has been investigated. In first section of this thesis, the literature about organizational citizenship behavior, job involvement, psychological empowerment and climate safety has been searched. In second section, safety climate variable has been investigated and a literature research has been added. In the third section of thesis, a survey is conducted to make clear safety climate by taking ideas of employes. In short, by assessing the findings of data analysis, it is pointed out how safety climate is correlated with organizational citizenship behavior, job involvement and psychological empowerment.