İşletmeleri kurumsal kaynak planlaması (ERP) kurmaya iten durumların değerlendirilmesi
Evalution of the circumtances that forcing businesses to use enterprise resource planning
- Tez No: 312413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması, Üretim, Yazılım, Bileşen, Performans, Enterprise Resource Planning, Production, Software, İtems, Performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kurumsal kaynak planlaması, kurumun tüm bölümlerinin faaliyetlerini tek bir çatı altında toplar ve tüm departmanları ortaklaşa olarak veri tabanını paylaşımına imkan sağlar. Böylece, gerek duyulan tüm bilgiler ortak bir veri tabanında çalışanların hizmetine sunulur. Klasik olan sistemlerde her bolüm diğerlerinden bağımsız olarak ayrı ayrı kendi bilgisayar sistemlerine sahipken kurumsal kaynak planlaması bu farklılıkları bütünleşik bir yazılım mimarisiyle ve tek veri tabanını kullanarak, çalışacak şekilde birleştirir. Böylece firma içindeki çeşitli bölümler kolaylıkla bilgiyi paylaşabilir ve birbirleriyle iletişim kurabilirler. Hızla küreselleşen dünyada, rekabet nedeniyle coğrafi sınırlar önemini zamanla kaybetmektedir. Bu da şirketlerin hızlı ve doğru karar vererek rekabet üstünlüğü sağlamaları için sektörel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu ihtiyaç gün geçtikçe artarak belirginleşmiştir. Bunun sonucunda teknolojideki hızlı gelişime paralel olarak bilgi teknolojilerinde de bir dizi önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Böylece yönetim bilgi sistemleri meydana getirilmiş ve birçok işletmede kullanılmaya başlanmıştır. Gelişmekte olan ülkemizde işletmelerin ulusal, uluslararası piyasalarda rekabetini artırabilmesini ve bu ortamda yer bulabilmesini sağlamak için kurumsal kaynak planlamasını kullanması gerekmektedir. Bu çalışmada bunun için gerekli nedenler açıklanarak bunun önemi belirtilmiştir. Yüksek maliyetler ile kurulan bu yazılımın gelecekte işletmelerin başarısını etkiyeceği kesindir. Bu bağlamda işletmelerde kullanılan ve yüksek koordinasyon özelliği ile işletmelere ciddi değer katma potansiyeline sahip kurumsal kaynak planlaması ile ilgili çalışmanın akademik alana, ulusal literatüre ve ülke ekonomisine faydalı olacağı kanısındayım. Bu çalışmada kurumsal kaynak planlamasının tanımı, kapsamı, işletmelerin kurumsal kaynak planlamasını kullanım nedenleri, maliyeti, yapılan eleştiriler üzerinde durulmuştur ve detaylandırılmıştır. Çalışma 132 örneklem ile yapılmış ve işletmelerin demografik özellikleri, kurumsal kaynak planlamasından beklentileri, işletmelerin kurumsal kaynak planlamasından yaşamış oldukları sorunlar ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre çalışan personel sayısı, kurumsal kaynak planlamasının kullanım yılı, kullanan kişi sayısı ve bunların faydaları üzerinde incelemeler yapılmış ve ilişkiler bulunmuştur. Kurumsal kaynak planlaması sonucu kaynakların verimli kullanılması yönündeki beklentilerinin önemi, kurumsal kaynak planlamasının işletmeye ve çalışan kişilere adaptasyonda sorunlar olduğu, kurumsal kaynak planlamasının yönetiminde yüksek düzeyde sorun yaşanmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır ve bu sonuçlar işletmede çalışan personel sayısı, kullanım yılı ve kullanan kişi sayısına göre faydaları ve farklılıkları ile birlikte çalışılmış olup bu araştırma sonuçları tablo ve grafikler ile belirtilmiştir
Özet (Çeviri)
The enterprise resource planning software attempts to integrate all functions in different departments onto a single computer system and also to provide shareing same database by all departments in the company. Thanks to thisway, all data, needed by different departments, can be served on the same database. In classical way the departments seperately has its own computer system, free from other departments. But enterprise resource planning combines different depatments together into a single, integrated software program that runs off a single database. So, various departments in company can easily share information and communicate with each other. On fastly globalising world geographical borders are losing its importance because of competition. This necessitate businesses to follow sectorel and technolojic developments closely in order to decide quickly and correct to provide competitive advantages. This necessity increasingly clarified day by day. As a result of this, parallelly to the quick development of technology, a range improvements noticed on information technologies. Thus, management information systems generated and had been used on many businesses. On our developing country, to increase competative advantages on local and international markets and to get a place on this environment, our businesses must use Enterprise Resource Planning. On this study its importance is explained with necessary causes. It is clear that in future this high-costing software will effect the success of businesses. Concordantly; I believe that this study that is about enterprise resource planning which is used in businesses and have serious value adding potential to the businesses will come in useful for country economy, academic field and national literature. On study, description of enterprise resource planning, its content, reason for businesses to use enterprise resource planning, its costing, critics about it emphasised and detailed. Study is done with 132 sample and demographic structure of businesses, their expectation from enterprise resource planning and their enterprise resource planning based problems analysed. Stuff number, using period of enterprise resource planning, user quantity and its benefits are analyzed and relations obtained. After enterprise resource planning importance of expectations about efficient resourse usage, there are problems about adaptation to the business and workers, no high-level problem occured on management of system results are obtained and these results are studied with stuff quantity, working period and user quantity by the benefits and differences, also research results specified with charts and graphics.