Liberal ekonomi ile demokrasi arasındaki ilişki
Relation between liberal economy and democracy
  1. Tez No: 312421
  2. Yazar: ORHAN KESKİNTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHADDİN BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Capitalism, liberalism, freedom, equality, limited government market, constitutionalism, democracy, liberal individualism, colonial past, bourgeois
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak devletin küçülmesi ve ekonominin liberalleşmesi ile demokrasi arasında zorunlu ilişki olduğu ileri sürülmektedir. Devletin bireyin özgürlüğünü tehdit ettiğini kabul eden liberal öğreti, devletin ekonomik yaşamı terk edip, savunma, adalet, dış politika konuları sınırlanması gerektiğini savunmaktadır. Liberal düşünce devletin küçülmesini sivil toplumun ve demokratik kurumların gelişmesinde temel koşul olarak görmektedir.Çalışmamızın ilk bölümünde liberal değerlerin demokrasi ile ilişkisi üzerinde bazı değerlendirmeler yapıldı. Bu bölümde liberal değerlerin demokrasi ile uzlaşan, dışlayan özellikleri tarihsel olarak incelenmeye çalışıldı. Liberal düşüncenin savunduğu negatif özgürlük, bireycilik düşüncesinin geleneksel ve değer yüklü (deontolojik) demokrasi anlayışları arasında muhtemel uyumlar ve uyumsuzluklar gösterilmeye çalışıldı. Ayrıca liberal düşüncenin savunduğu prosedürel adalet anlayışının demokratik hükümetler için sürdürülebilir politika olmadığı, hükümetlerin halkın gelir düzeyini artırıcı politikalar da takip etmesi gerektiği savunuldu. Serbest piyasa ile demokratik katılım ve 1980 yılından sonra uygulanmaya başlanan neo-liberal politikaların demokratik siyaset için uygun toplumsal koşullar yaratıp yaratmadığı konusu tartışıldı.İkinci bölümde kapitalizmin farklı tanımlanması ve algılanmasının demokratik teoriler için önemi üzerinde duruldu. Liberal düşünürler tarafından kapitalizm ile özgürlük arasındaki ilişki olduğu savunulmuştur. Bu liberal iddia bağımlılık, azgelişmişlik ve dünya sistemi teorisi gibi yaklaşımlar çerçevesinde eleştirilerek demokratik siyasal yapıların ortaya çıkışı ile dünya ekonomik sistemleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Bu bölümde kapitalizmin ana unsurlarından olan kolonyal geçmiş, modern demokratik devletin oluşumu, üretim artışı ve Sanayi Devrimi, tüketim toplumu ile demokrasi arasındaki ilişki incelenmeye çalışıldı.Üçüncü bölümde, demokrasinin geleneksel ve modern anlamları ile liberal ekonomi arasındaki ilişki tartışıldı. Halk egemenliği ile piyasaya dayalı özgürlük anlayışı arasındaki olası gerilimli alanlar tespit edilmeye çalışıldı. Ayrıca genel eşitlik tanımından siyasal eşitlik tanımına geçişte demokrasi ile liberal değerler arasındaki uyumluluk incelendi.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study, some evaluations regarding the relationship between liberal values and democracy were assessed. We have tried to analyse the compromising and exclusive properties of liberal values with democracy. The negative independence that liberal thinking defends as well as possible harmonies between the traditional and deontological democracy explanations of individualistic thought have been indicated. Moreover, it has been defended that the procedural justice conception that the liberal thinking defends is not a sustainable policy for the democratic governments and it is necessary for the governments to follow revenue increasing policies of the general public as well. It has been discussed whether free market, democratic participation and neo-liberal policies which have been carried out after 1980 period have created convenient conditions for the democratic politics or not.In the second chapter of the study, the importance of different explanation and of perception of capitalism on democratic theories has been mentioned. It has been defended by liberal thinkers that there is a relation between capitalism and independence. By criticising this liberal thought in accordance with approaches such as dependence, underdevelopment and world system theory, the relationship between the emergence of democratic structures and the world economical systems has been evaluated. The colonial history, one of the pillars of capitalism, the existence of modern democratic states, the increase in production and Industrial Revolution, the relationship between the consumption society and democracy have also been discussed.In the third chapter, the relationship between the traditional and modern meanings of democracy and liberal economy have been discussed. The possible tense areas between popular sovereignty and independence understanding based on market have been tried to be determined. Also, the compatibility between democracy and liberal values during the transition period from general equality explanation to political equality explanation has been discussed.