Side'de romanizasyon sürecinde gladyatörler ve agonlar
Gladiators and agonies in the process of romanization in Side
  1. Tez No: 312477
  2. Yazar: ADEM YURTSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİŞTAH SOYKAL ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Din, Tarih, Archeology, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Side, Gladyatör, Romanizasyon, Agon, KabartmaSanatı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tezin konusunu geneli itibarı ile gladyatör kabartmalı iki sütun ve busütunlar ışığında Anadolu'da gladyatör oyunları, Romanizasyon ve bu kapsamdaortaya çıkan agonistik festivaller oluşturmaktadır. Tez temel olarak beş bölümdenoluşmaktadır. Birinci bölümde Side antik kentinde bulunmuş olan Gladyatörkabartmalı eserler üzerinde genel değerlendirme yapılmıştır. Gladyatör kabartmalısütunlar, bu sütunlar üzerindeki yazıt ve kabartmalar detaylı olarak incelenmiştir.İkinci bölümde Gladyatör oyunlarına değinilmiştir. Gladyatörler ve gladyatörlerindünyası hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Romanizasyonkonusu detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Anadolu'da Romanizasyon'un boyutlarıve amacı incelenirken aynı zamanda Roma'nın Anadolu topraklarına geliş süreciaçıklanmıştır. İmparator kültü ve kült ile ilgili oluşturulan sosyal yapıaçıklanmıştır.Dördüncü bölümde Romanizasyon sürecinde Anadolu da düzenlenmiş olanfestivaller, festivallerin amaçları açıklanmıştır. Tezin ana konusunu oluşturanRomanizasyon sürecinde Side'de düzenlenen agonistik festivaller hakkındabilgiler verilmiştir. Tezin beşinci ve son bölümde ise tez konusunun genel birdeğerlendirmesi yapılmıştır. Roma dünyasında kabartma sanatının gelişimi bazıspesifik eserler üzerinden yapılırken, Side antik kentindeki kabartma sanatınagenel bir bakış ile tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the general subject of this thesis is two relief gladiators work and gladiator games in Anatolia in the light of the two work, and in this regard is the emerging Romanization agonistic festivals. The thesis consists of five chapters as a basis. In the first chapter which is found in the ancient city of Side relief gladiator general assessment was made on the works. Gladiator relief work, inscriptions and reliefs on the columns were examined in detail. The inscriptions on the basis of these columns has been made for what purpose.Gladiator games in the second section mentioned. And which are given detailed information about the world of gladiators. Romanization explained in detail in the third section. Examined the size and purpose of the Romanization in Anatolia. Social structure created by the cult and the cult of the Emperor explained.In the fourth chapter in Anatolia, which is regulated in the process of Romanization festivals, explained the purposes of the festivals. Agonistic festivals held in the main subject of the thesis and in Side Romanization provides information about the process. The fifth and last chapter, made a general assessment of the thesis subject. During the development of some specific works of art of relief in the Roman and world of the ancient city of Side. Thesis concluded with an overview of the art of relief.