Tolstoy ve sanat
Tolstoy and art
  1. Tez No: 312552
  2. Yazar: TUBA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİETRİCH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tolstoy, Sanat, Estetik, Sorunsal, Edebi, Haz, Tolstoy, Art, Aesthetic, Problematic, Literary, Pleasure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmamız, L.N. Tolstoy'un sanata bakış açısını yansıttığı Sanat Nedir? adlı yapıtından yararlanılarak, çeşitli bakış açılarına göre sanatın tanımının yapılmasını kapsar. Çalışmamızın amacına daha iyi ulaşabilmesi için çalışmamızı üç bölüme ayırdık: Birinci bölümümüzde Tolstoy'un sanat anlayışının nasıl oluştuğunu başka bir ifadeyle ?Tolstoy'un edebi kişiliği? irdelenmeye çalışılmıştır. Tolstoy çok yönlü bir yazardır; ancak bu çok yönlülüğünün yanında yazınlarında tutucu ve ısrarcı olduğu konular da vardır. Bu nedenle Tolstoy'un edebi kişiliği hakkındaki görüşlerin yer aldığı çeşitli alt bölümlerle Tolstoy'un sanatı açıklanmaya çalışılmıştır.?Tolstoy'un Sanat Nedir? adlı eseri üzerinden Tolstoy ve Sanat'a Bakış? adlı ikinci bölümümüz tezimizin ana bölümüdür. Tolstoy'un Sanat Nedir? adlı kitabında Tolstoy'un gerek yazınsal gerek diğer sanat türleri hakkındaki fikirleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmiştir. Bu nedenle Tolstoy'un söz konusu eseri ışığında Tolstoy'un sanat tanımıyla çeşitli düşünürlerin, filozofların, yazarların sanat tanımı bir bütünlük oluşturacak şekilde harmanlanmaya çalışılmıştır.Çalışmamızın üçüncü bölümü ?Sanatta Estetik Sorunsalı?dır. Bu bölümü ele almamızın nedeni sanatın güzellikle ilişkili olması güzelliğin ise estetik bir olgu olarak algılanmasıdır. Estetik konusu, Tolstoy'un söz konusu eserinde de önemli ölçüde yer almaktadır. Bu nedenle, çeşitli bakış açıları ve Tolstoy'un estetiğe yaklaşımı ile estetik sorunsalı ?estetiğin tanımı, güzelin haz, yüce, ahlak, zevk, ahlak, iyi, kötü, çirkin gibi kavramlarla ilişkisi? adlı alt bölümlerle yorumlanarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study includes the definition of art in various perspectives benefiting from L.N. Tolstoy's book called ?what is art?? in which he reflects his point of view of art. In order to reach our goal better we divided our study into three parts: How Tolstoy?s understanding of art is made up, in other words Tolstoy?s literary personality is tried to be examined in the first part. Tolstoy is a versatile writer. However besides his versatility, there are also subjects that he is very conservative and insistent in his literature. For this reason, with various sub-sections in which Tolstoy's literary views are included, Tolstoy's art is intended to be explained.The second part, ?According to the Tolstoy?s book ?What is Art? looking to Tolstoy and Art?, is the main part of our thesis. In Tolstoy?s book What is art? his ideas about both literacy and other types of arts are revealed clearly. Therefore in the light of Tolstoy's work, with the definition of Tolstoy's art and various thinkers', philosophers' and authors' definition of art are tried to be combined together in unity.The third part of our study is "The problematic aesthetics in art?. The reason why we deal with that part is art associated with beauty, but beauty is perceived as an aesthetic phenomenon. Aesthetics is involved in Tolstoy's work significantly. Therefore, a variety of perspectives, Tolstoy's aesthetic approach and problematic aesthetics are explained by analysing in the subsections ?the definition of aesthetics, the relation of beauty with the concepts pleasure, morality, good, bad, ugly and supreme?