Corporate governance practices in Turkey as a candidate country to the European Union: A comparative analysis between the European Union and Turkey
Avrupa Birliği?ne aday olan Türkiye?de kurumsal yönetim uygulamamaları: Türkiye ve Avrupa Birliği arasında karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 312645
  2. Yazar: KADİR ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYKAN ÇİZEL, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Türkiye, Avrupa Birliği, Kurumsal Yönetim Standartları, Corporate Governance, Turkey, European Union, Standards of Corporate Governance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bilindiği gibi iyi bir kurumsal yönetim ile ülkeler ve firmalardaki güçlü ekonomik performansı yaratma arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. Genel olarak da kurumsal yönetim prensiplerinin istenen sonuçlara ulaşmada sadece hissedarlar ve paydaşlar arasındaki ilişkiyi belirleyen değil bunun yanı sıra kredi sağlayıcılar, tedarikçiler ve müşteriler gibi değişik çıkar grupları arasındaki ilişkileri de belirleyen bir kurallar bütünü olarak bilinir. Sürdürülebilir ekonomiyi dengede tutmak için iyi bir kurumsal yönetimin uygulanması temel kurumsal yönetim ilkesi olarak da bilinen şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk sayesinde sağlanır.Bu çalışma Kurumsal Yönetimin gelişim sürecini detaylarıyla ele almakta olup hem Türkiye'deki hem de Avrupa Birliğinin bazı ülkelerinde mevcut Kurumsal Yönetim uygulamalarını incelemektedir. Ayrıca bu çalışmada Türkiye'deki Kurumsal Yönetimin kronik sorunları Avrupa Birliği süreci göz önüne alınarak karşılaştırmalı bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Bunun beraberinde daha verimli sonuç elde etmeye yönelik olarak Kurumsal Yönetim kavramını güçlendiren ve geliştiren unsurların neler olduğu da vurgulanmaktadır. Kurumsal yönetim uygulamaları güçlü ve zayıf yönleriyle birlikte benzerlik ve farklılık gösteren noktalarıyla da bu çalışmada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ışığında esas olarak ele alınmaktadır.Mülkiyet, kontrol etkinliği ve uygulamadaki etkin rolü de bu çalışmada ayrıca bütün yönleriyle incelenmektedir. Bunlara ek olarak şirket faaliyetleri ve stratejileri hakkında daha iyi bilgiye zamanında ulaşmak için yatırımcıların yararını gözeten şeffaflık ve bilgilendirmenin önemi vurgulanmaktadır. Şeffaflık ve bilgilendirmedeki başarılı uygulamalarda olduğu gibi yönetim ve teftiş kurullarının işlevi ve önemi yine bu kapsamlı çalışmada vurgulanmaktadır. Avrupa Birliği standartlarıyla yapılan karşılaştırmalı bir analizden sonra Türkiye'deki kurumsal yönetim uygulamalarıyla ilgili düzenlemelerin bu standartlara ulaşmadaki boyutuna da ışık tutmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma şirketlerin sürdürülebilirlikleri adına daha fazla sermaye ve iş olanağı yaratma ve yine ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir kılmada başarılı Kurumsal Yönetim uygulamalarının avantajlarına değinmektedir.
Özet (Çeviri)
It is notable that there is a strong link between good corporate governance and economic performance of the countries and firms in creating greater performance in the business sector. It is also clearly known as a set of rules and of which principles emphasize not only the relationship between shareholders and stakeholders but also the interests of various groups such as providers of credit, suppliers and customers to reach particular outcome at both country and firm level. In order to balance sustainable economic growth successful implementation of corporate governance is provided by the help of its basic principles that should be based on the principles of transparency, accountability, fairness and responsibility.This study deals with the evolutionary path of the corporate governance in more details and also pays considerable attention to different corporate governance practices both in Turkey and the EU. It also reviews chronic corporate governance problems in Turkey from the point of view of the EU by considering a comparative perspective. In that sense, this study also addresses the strengthening and developing elements and theories of the corporate governance concept, which have affected the improvement of the corporate governance applications to reach high standards. Also the development of corporate governance practices will take place at the centre of this study with its strengths, weaknesses, similarities and differences in the light of Turkish membership for the EU.It also pays particular attention to the relationship between ownership and control, its effective role and applications. In order to have better information about company?s activities and strategies in time, for the benefits of the investors, importance of transparency and disclosure issues have been emphasized in this study. In this scope, the solutions will strongly be stressed which are needed to reach particular results. In addition to that the interactions between management and the supervisory board will be a focal point of the study as it is the case of benefits of the successful implementation of transparency and disclosure. In conclusion, this study highlights importance and the advantages of successful implementation of good corporate governance in the creation of wealth, more jobs and sustainability for companies and to provide sustainable economic growth for the governments.