Yeni aminoasit-schiff bazlarının ve Ni(II) komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi
New aminoacid -schiff bases and Ni(II) complexes synthesis, characterization and evaluation of biological activity
- Tez No: 312778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞEN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Aminoasit, Ni(II) kompleksi, Biyolojik aktivite, Schiff bases, Aminoacid, Ni(II) complexes, BiologicalactivitiesNumber of pages: 62
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, 5 - Flor - Salisilaldehit ve 5 - Flor - 3 - Klor Salisilaldehit ile D - glisin ve D- alaninden Schiff bazları ve onun Ni(II) kompleksleri hazırlanarak, karakterizasyon ve biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi yapıldı. Schiff bazları ve Ni(II) komplekslerinin yapıları, element analizleri FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-GB spektrumları ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının Ni(II) iyonuna imin azotu, karbonil oksijeni ve hidroksil oksijeninden bağlanarak üç dişli şelat olarak davrandığı ve Ni(II) : L oranının 1:1 olduğu öngörüldü. 5 - Flor - Salisilaldehitten hazırlanan Schiff bazı komplekslerinin ise kare düzlem yapıya sahip olduğu öngörüldü. Aminoasit - Schiff bazları ve onun Ni(II) komplekslerinin Staphylococcus aureus (RSKK-07035), Escherichia coli (ATCC-1230), Salmonella typhi H (NCTC- 901.8394), Brucella abortus (RSKK-03026), Micrococcus luteus, Listeria monocytogenes 4b (ATCC 19115), Staphylococcus epidermidis, Sh.dys. typ 10 ve maya olarak Candida albicans (Y-1200-NIH), Tokyo`ya karşı biyolojik aktiviteleri değerlendirildi.Bilim kodu: 201.1.005
Özet (Çeviri)
In this study, by using 5- Floro- Salisilaldehyde and 5- Floro 3- Chloride Salisilaldehyde with D-glycine and D-alanine, Schiff bases and their Ni(II) complexes were prepared.Characterization and biological activities were evaluated. The structure and element analysis of Schiff bases and Ni (II) complexes are lightened by using FTIR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV- GB spectras. In the all complexes, the Schiff bases act as three dentate chelate connecting to Ni(II) ion from imine nitrogen, carbonyl oxygen and hydroxyl oxygen. The result of it, Ni(II): L ratio 1:1 was foreseen. Schiff base complexes prepared by 5 - Floro - Salisilaldehyde were foreseen square planar structure. The biological activities of amino acid - Schiff bases and their Ni(II) complexes were evaluated against Staphylococcus aureus (RSKK-07035), Escherichia coli (ATCC-1230), Salmonella typhi H (NCTC- 901.8394), Brucella abortus (RSKK-03026), Micrococcus luteus, Listeria monocytogenes 4b (ATCC 19115), Staphylococcus epidermidis, Sh.dys. typ 10 and Candida albicans (Y-1200-NIH) used as a yeast, TokyoScience code: 201.1.005