Milletvekili seçilme yeterliliği
The eligibility for being a member of parliament
  1. Tez No: 313101
  2. Yazar: ZEYNEP BURCU AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milletvekili, seçim hukuku, seçim, seçilme hakkı, milletvekili adaylığı, demokratik ilkeler, Member of Parliament, election law, election, right to be voted, parliamentary candidate, democratic principles
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Günümüzde birçok çalışma, seçim sistemlerini, bu sistemlerin doğasını ve sonuçlarını irdelemektedir. Ancak seçim hukukunun ve demokratik toplumların gereklerinden biri olan seçilme hakkı hususunda literatürde yeterli ve doyurucu çok az kaynak bulunmaktadır. Bu çalışma, günümüz demokrasilerinde milletvekili seçilebilmek için aranan yeterlilik şartlarının demokratik ilkelere uygunluğunu incelemiş, var olan mahkeme veyahut komisyon kararları ve akademik tartışmalar çerçevesinde milletvekili seçilebilmek için ideal olan şartları saptamaya çalışmıştır.Çalışmanın önemli bir bölümünde Türkiye'de milletvekili olabilmek için aranan şartların incelenmesine yer verilmiştir. Bunun yanı sıra diğer ülkelerde var olan düzenlemeler de ele alınarak, seçilme hakkının demokratik ilkelere uygunluğunun tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many studies have examined electoral systems, their nature, and consequences. Although, the studies are satisfactory about the right of being a candidate, there is just little research analyses the basic dimension of election laws and democratic societies which is being a member of parliament. Thus, this study considers the sufficiency of being a member of parliament in contemporary democracies according to the democratic principles and determines the ideal conditions of electing as a member of parliament in accordance with the court or commission decisions or academic debates.The conditions of being a member of parliament in Turkey are the main part of this research. Moreover, the arrangements about this issue in the other countries receive consideration while assessing the compatibility of the right of being a candidate with democratic principles.