English teachers' perception of communicative language teaching-a qualitative research
İngilizce öğretmenlerinin iletişime dayalı dil öğretim metoduna ilişkin algısı: Nitel araştırma
  1. Tez No: 313298
  2. Yazar: ZEHRA ALTINUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişime Dayalı Öğretim, İngilizcenin Yabancı Dil olarak Öğretimi, Etkili Öğretim, Communicative Language Teaching (CLT), English as a Foreign Language (EFL), Effective Language Teaching
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yaygın olarak kullanılan İngilizce tüm dünyada yabancı dil olarak öğretilmektedir. İletişime Dayalı Dil Öğretim Metodu İngilizcenin yabancı dil ve ikinci dil olarak öğretildiği topluluklarda en önde gelen metot olarak kırk yıldır kullanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin İletişime Dayalı Dil Öğretim Metodu algılarını değerlendirmektir. Araştırma beş İngilizce öğretmeniyle gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Öğretmenler amaçlı örnekleme tekniklerinden ölçüt örneklemeye uygun olarak seçilmişlerdir. Farklı yaş, cinsiyet ve kıdeme sahiptirler ve farklı kurumlarda çalışmaktadırlar. Veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği kullanılmış, sorular yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak oluşturulmuştur. Ulaşılan sonuç, öğretmenlerin İletişime Dayalı Dil Öğretim Metodunun teorik bilgilerine hâkim olmakla birlikte etkili öğretim söz konusu olduğunda tartışılması gereken konular olduğu şeklindedir. Bununla birlikte İngilizce eğitimi sırasında öğretmenler sorunlarla karşılaşmakta, bu sorunlar eğitimin etkililiğini önemli ölçüde etkilemektedir.Bu araştırmanın sonuçları alandaki diğer araştırmaların sonuçlarıyla tutarlılık göstermektedir. Çalışmaların önemli bir bölümü sınıf mevcutlarının kalabalık olması, eğitim sistemindeki sorunlar, öğretmenlerin öğretim süreci üzerinde düşünmeye yeterli zamanı ayıramaması gibi sorunların yabancı dil öğretiminin etkililiğini engellediği konusuna dikkat çekmektedir. Bunlara ek olarak bu çalışma Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin kariyer geliştirme konusuna daha çok eğilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Being a widely used language, English has been taught as foreign language all over the world. For four decades, the Communicative Language Teaching (CLT) has been the most prominent method in ESL and EFL communities. Based on this phenomenon, the purpose of this study was to evaluate teachers? perceptions of effective CLT teaching in Turkish EFL setting. The study was conducted with 5 English teachers using qualitative method. Due to purposive sampling, teachers differ in their age, gender, seniority and place of work. Interview technique is used for data collection and questions were formed using semi-structured interview forms. As a result it was found that even though the teachers are aware of CLT in terms of theoritical aspects, there are some issues to be discussed in terms of effective teaching. Furthermore, it was observed that there are certain obstacles English teachers face while teaching English. These obstacles have significant impact on effective application of CLT practises.This research is consistent with existing research findings in the same topic. Most of the studies pointed out that large classroom sizes, problems about educational system, insufficient time for reflecting on the teaching process inhibit effective languge teaching in EFL setting. In addition, this research reveals that it is a necessity for English teachers in Turkey to think more in-depth in personal and career development issues.