Bir grup öğretmenin kişilik özellikleri ile sınıf içinde kullandıkları disiplin yöntemleri arasındaki ilişki: Sarıyer ilçesi örneği
Relationship between personality traits and classroom discipline methods of a group of teachers: Sample of Sarıyer
  1. Tez No: 313306
  2. Yazar: EMİNE MALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Sınıf İçi Disiplin Yöntemleri, Öğretmenler, Eysenck Kişilik Envanteri, Personality, Classroom Discipline Methods, Teachers, Eysenck Personality Inventory
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada anaokulu ve ilköğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin sınıf içinde uyguladıkları disiplin yöntemlerinin; cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, çalışma yılı, öğrenci sayısı ve görev yaptıkları okul türüne bağlı bir farklılaşma olup olmadığını belirlemek, ayrıca uyguladıkları sınıf içi disiplin yöntemleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma İstanbul ili, Sarıyer ilçesi anaokulu ve ilköğretim okullarında çalışan 240 sınıf ve branş öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ve demografik değişkenleri kapsayan bir bilgi formu, Eysenck Kişilik Ölçeği ve Sınıf İçi Disiplin Yöntemleri Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir.Araştırmada; non parametrik teknikler, parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (Annova), non parametrik Kruskal Wallis testi, non parametrik Mann Whitney-U testi, Pearson Çarpım Moment korelasyon analizleri kullanılmış olup manidarlıklar 0.5 düzeyinde sınanmıştır.Anaokulu ve ilköğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin kişilik özellikleri ve uyguladıkları disiplin yöntemleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkinin var olduğu bu araştırmanın sonuçlarıyla ortaya konmuştur.Öğretmenlerin kişilik ölçeği ve sınıf içinde uyguladıkları disiplin yöntemleri ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan analizler sonucunda; dışa dönük olma ile psikolojik ödül ve maddi ödül kullanma arasında pozitif yönde; yalan ile psikolojik ceza, sosyal ceza ve fiziksel ceza arasında negatif yönde; nörotisizm ile psikolojik ceza ve sosyal ceza arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Böylelikle öğretmenlerin uyguladıkları sınıf içi disiplin yöntemlerinin, kişilik özellikleri ile ilişkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to determine whether there is a differentiation between the discipline methods which are connected to gender, marital status, the number of children, working years, the number of students and school type of the class and branch teachers who are working in kindergarten and primary schools, also to reveal the relationship between the discipline methods used in the classrooms and personality traits. The participants were 240 class and branch teachers who have been working in the primary and kindergarten schools in Sarıyer in İstanbul. Comparison type of survey that is one of the associational survey patterns was used in this study. An information form that was developed by the researcher to collect the demographic variables, Eysenck Personality Scale and Classroom Discipline Methods Scale were used.In the research non-parametric techniques, parametric analysis techniques, independent group t-test, one-way analysis of variance (Annova), Post-Hoc Scheffe tests, non-parametric Kruskal Wallis test, non-parametric Mann whitney-U test, Pearson Multiplying Moment Correlation analysis were used and expressiveness was tested at the level of 0.5.With the results of this study it is revealed that there is a relationship between demographic characteristics and the discipline methods and personality traits of the class and branch teachers who have been working in kindergarten and primary schools.As a result of the analysis made to determine the relationship between the personality scale and sub-dimensions of the scale of disciplinary practices applied by the teachers in the classroom, it was found that there is a meaningful relationship in the positive way between being extroverted and psychological reward and material reward; in the negative way between lies and psychological reward, social reward and physical reward; in the negative way between neuroticism and psychological punishment and social punishment.