Sermaye sahiplik yapısı ve firma performansı
Ownership Structure and firm performance
- Tez No: 313425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sahiplik yapısı, kurumsal yönetim, firma performansı, vekalet problemi, Ownership structure, corporate governance, agency problem, firm Performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, sahiplik yapısı ile firma performansı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere İMKB'ye kayıtlı farklı sektörlerde bulunan 117 firmanın 2009-2010 dönemine ait verilerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmada sahiplik yapısı değişkenleri olarak en büyük ortağın, en büyük üç ortağın, kurumsal yatırımcının ve yabancı yatırımcının sermaye payları, kullanılmıştır. Firma performans değişkenleri ise muhasebe temelli ve piyasa temelli olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Muhasebe temelli performans değişkeni olarak ROE, piyasa temelli performans değişkeni olarak da Tobin's q kullanılmıştır. Sahiplik yapısının firma performansı üzerindeki etkisini inceleyen bu çalışmada basit ve çoklu regresyon modellerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda performans değişkeni olarak kullanılan ROE ile sahiplik yapısı değişkenleri olarak kullanılan en büyük üç ortak, kurumsal yatırımcı ve yabancı yatırımcı sermaye payları arasında pozitif ancak istatiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Buna karşın ROE ile en büyük ortağın sermaye payı arasında negatif ve istatiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur. Diğer bir performans değişkeni olan Tobin's q ile sahiplik yapısı değişkenleri arasında ise oldukça anlamlı ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research whether there is a relationship between the ownership structure and firm performance or not. To carry out this aim, data were collected of 2009-2010 from 117 firm registered İMKB and operating in different sectors. In this study, shares of the largest shareholder, the largest three shareholders, institutional investor and foreign investor are used as ownership variables. Firm performance variables are divided into two groups based on accounting and market. ROE is used for performance variable based on accounting and Tobin?s q is used for performance variable based on market. As a result of the analyses, an insignificant relationship is found between ROE used as performance variable and largest shareholders, institutional investor and foreign investor variables used as ownership structure. However, a negative and statistically insignificant relationship is found between ROE and largest shareholder?s share. Between another performance variable Tobin?s q and ownership structure variables significant relationship is obtained.