Kültür dergisi üzerine bir inceleme
A review on Kültür magazine
- Tez No: 313985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR KOÇLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür dergisi, Makale, Hikaye, Söyleşi, Edebi Yazılar
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Cumhuriyet Türkiye'sinin tarihsel bir çerçeve içersine oturtulmasında dergilerin bütünüyle araştırılmasının önemi oldukça büyüktür. Basın- yayın tarihi boyunca toplumların ortak düşüncesini, duyuşunu ve duygularını bulduğu bir araç, ayrıca önemli bir rehberdir.Çalışmamız olan Kültür dersi 1933- 1946 yılları arasında İzmir'de siyasi, sosyal, edebi ve bir fikir dergisi olarak yayın hayatına başlmıştır. Yayın hayatı bilinmeyen sebeplerle son bulan bu dergide, dönemin siyasi, sosyal, tarihi, ahlaki ve kültürel değerleri vurgulanırken, Cumhuriyetin inkılaplarını yaymak ülkü edinilmiştir.Çalışmamızda; derginin sistematik tahlili yapılarak Cumhuriyet tarihindeki belirtilmeye çalışılmıştır.Derginin içeriğinde yoğun olarak makale, şöyleşi, çeviri, araştırma,gezi,hikaye, haber, anket, eleştiri, öykü ve hatıra yazılarına yer vererek dönemin siyasal, sanatsal, kültürel, sosyal, eğitimsel ve tarihi bakış açısı anlatılmaya çalışılmıştır.Kütür dergisi üzerine yaptığımız bu sistematik tahlilli çalışma, Giriş'ten sonra üç bölüm, sonuç,kaynakça ve eklerden oluşmaktadır.Giriş kısmında 1930-1940 yılları arasındaki siyasal ortam ve halkevlerinin kuruluş amaçları ve gelişimi ele alınmıştır.Birinci bölüm; derginin incelenmesine tahsis edilmiş, kültür dergisinin tarihçesi ve derginin cumhuriyet tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde ise derginin mizanpaj özellikler başlığı altında derginin içeriği ve yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde ise derginin sistematik dizini yapılarak kronolojik, yazar soyadına göre fihristi ve türlere göre dizini yapılarak, dergideki tüm yazılar incelenmiş, hem tür hem de içerik hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magazines have a crucial importance in terms of replacing Turkish Repuclic into a historical frame magazines have been an important device to reflect different feeling and opinion of different socities.Kültür dergisi started to be puplished as a culturel and social magazine betwen the dates of 1933-1946İn this magazine which was abolished because of unknown reasons the social virtual and historical values were indicated in the conten of the magazine articles translations reserches tales news questioners critics took place in order to reflectThe culturel and artistic point of view of that periodThe work we did about this magazine consist of 3 partThe first part:culture magazine has given information about history of Turkish Repuclic and it?s importanceThe second part given information about the content and writers of the magazineThe third part: the article in the magazine have been searched and information about their kinds has been providedAnswer Keys : Culture magazine literal writer tale.