Evlilik ilişkileri nedeniyle psikolojik yardım alan bireylerde psikolojik yardımın yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılması
The effect of psychological help in marriage relations because of the psychological assistance on individuals? quality of life
  1. Tez No: 314072
  2. Yazar: SAADET EMİŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik ilişkileri, psikolojik yardım, yaşam kalitesi, Marriage relations, psychological help, Quality of life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma; evlilik ilişkileri nedeniyle psikolojik yardım alan bireylerde psikolojik yardımın yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; Evlilik Terapileri Enstitüsü (ETE), Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) merkezlerine evlilik ilişkileri nedeniyle psikolojik yardım almak için başvuran, gönüllü 20 ile 40 yaş aralığında, en az 10 psikolojik yardım almış 60 bireye psikolojik yardım öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Aynı anket formu 30 kişiden oluşan, herhangi bir nedenden dolayı bireysel terapi yada evlilik ilişkileri nedeniyle psikolojik yardım almamış, 20 ile 40 yaş arası 30 kişiye uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.Araştırma sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testinden, normal dağılımın incelenmesi için Kolmogorov - Smirnov dağılım testinden faydalanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, gruplar arası karşılaştırmalarında Bağımsız örnekler (İndependent samples) t testi ve Mann Whitney U testi, ikiden fazla grup durumunda, parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey testi ve Parametrelerin iki grup içi karşılaştırmalarında Wilcoxon işaret testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; evlilik ilişkileri nedeniyle psikolojik yardım alan bireylerde psikoojik yardımın yaşam kalitesi üzerine ; yaşam kalitelerini belirleyen faktörlerden olan fiziksel sağlıklarına, psikolojik alanlarına, sosyal alanlarına, çevre alanlarına, kişisel inanç alanlarına olumlu katkılar sağladığı ve ilaca bağımlılıkta anlamlı bir düşme meydana getirdiği görülmektedir. Ayrıca bireylerin yaşam kalite düzeylerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılaşmalar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was held in order to observe the effect of psychological help in marriage relations because of the psychological assistance on individuals? quality of life.The survey form that was designed for this particular study was applied to 60 volunteers, between ages of 20 and 40 who consulted ETE, CISED centers for because of the psychological assistance applying for marriage relationships for at least 10 sessions, before and after the psychological help. The same survey form was applied to 30 individuals, between the ages of 20 and 40 who had never consulted individual or psychological help due to marriage relations and the results were compared.Research results were analyzed with computer using SPSS 17.0 statistical program package. For assessment of the data, additional statistical methods (Frequency, Percentage, Mean, Standart deviation) were used. In addition, Pearson?s Chi-Square test was used to compare qualitative data and Kolmogrov-Smirnov Distribution test was used to analyze normal distribution. For the comparison of two groups in terms of qualitative data, Independent samples T-test and Mann-Whitney U test were used. In the case of more than two groups, One-way ANOVA test was used for comparison of the parameters between groups, Tukey test was used to find out the group which creates the difference, and Wilcoxon signed rank test was used to compare parameters within groups.According to the research psychological help because of marriage relations have positive affect on Quality of Life which are physical health, social manner, psychological manner, environment, personal beliefs. The research also shows us that psychological help because of marriage relations, lead to significant decrease on addiction to drugs. In addition, it has been found that individuals? quality of life differ meaningfully related to their demographic characteristics.