Kırk Vezir Hikâyeleri: İnceleme-metin-sözlük
The Stories of the Forty Viziers: Hik?y?t-i Erba'ín-i Subh?i Mes?
  1. Tez No: 314860
  2. Yazar: AZİZ BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 15th century Classical Ottoman Literature, History of the Forty Viziers, frame story, translation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 803
Özet
Tezimiz giriş, dil ve gramer yönünden inceleme, metin tespiti ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kırk Vezir Hik?yelerinin edebiyatımızdaki önemi, hik?yelerdeki siyasetn?me ve pendn?me özellikleri, atasözleri, hik?yelerin Doğu kültürlerindeki diğer hik?yelerle karşılaştırılması ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci aşamada eserin dil ve gramer özellikleri üzerinde inceleme yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Topkapı Sarayı Revan Kitaplığında 1081 numara ile kayıtlı eserin transkripsiyonlu metin tespiti yapılmıştır. Son bölümde ise, eserin söz varlığını belirlemek amacıyla metinde geçen tüm kelimeleri içeren sözlük çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, I aim at a textual, linguistic and lexicological analysis of the 15th century Ottoman Turkish text“The Stories of the Forty Viziers”(Hik?y?t-ı Erba`ín-i Subh?ı Mes?). The text is a perfect sample of the“Frame story”genre, examples of which can be found in Indian, Arab and Persian literatures as well. The actual text that I analyzed is the Manuscript no. 1081 in the Topkapı Palace Revan Library. In the dissertation I transcribe and evaluate the text in terms of its language and grammar features as well as locating proverbs and composing a glossary. The text is worth exploring as it shows us important characteristics of the Ottoman Turkish culture, language and literature of the period, and with this analysis I hope to bring it further to the forefront of research on Turkish language and literature.