Politik parasal çevrimler ve ekonominin kurumsal yapısı
Political monetary cycles and organizational structure of economy
  1. Tez No: 314887
  2. Yazar: HURŞİT HIZLI
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ERDİNÇ TELATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik iş çevrimleri, politik parasal çevrimler, oportünist iş çevrimleri, Nordhaus modeli, seçimler, para politikası, para politikası araçları, zaman serisi analizi, Türkiye Ekonomisi'nin kurumsal yapısı, Political business cycles, political monetary cycles, opportunistic business cycles, Nordhaus model, elections, monetary policy, monetary instruments and outcomes, organizational structure of Turkish economy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Politik iş çevrimleri literatürü, seçmenlerin miyop mizaçlı olmaları ve oy kullanırken geriye dönük tutum sergilemeleri nedeniyle, iktidardaki siyasi partilerin seçimleri yeniden kazanmak için popülaritelerini artıracak şartları oluşturmak maksadıyla, ekonomiyi manipüle edebilecekleri öngörüsünde bulunmaktadır. Söz konusu oportünist politik iş çevrimi teorisi, Nordhaus'un 1975 yılında yapmış olduğu akademik çalışmaya dayanmaktadır.Bu çalışmada, Türkiye'de Nordhaus'un geleneksel oportünist iş çevrimleri modeli çerçevesinde, politik parasal çevrimlerin varlığı araştırılmaktadır. Bu maksatla önce, 1986-2010 yılları arasındaki dönem için aylık ve yıllık bazda bazı parasal değişkenlere ait verilerden istifade ile söz konusu değişkenlerin ortalama değerinden sapmalarına dayanan betimsel istatistiki bir analiz yapılmaktadır. Analiz sonucunda, ortalama değerlerden ve varsa trend değerlerinden sapmalar, söz konusu değişkenin seçim kazanmak için manipüle edildiği şeklinde yorumlanacaktır. Bu analizin ardından, aynı döneme ait aylık ve yıllık verilerden istifade ile belirlenen ve seçim zamanını temsil eden bir gölge değişkeni de içeren ekonometrik bir model üzerinde zaman serisi analizi yapılmaktadır. En etkili sonuçların elde edilmesi için, bir tür klasik çoklu regresyon modeli olan gölge değişkenli zaman serisi modelinin seçimlerin para politikası araçlarının davranışları üzerindeki etkilerini ve bunların sonuçlarını ortaya çıkarmak için uygun bir model olacağı değerlendirilmiştir.Zaman serisi analizi ile sadece iç krediler değişkeni için ekonometrik manada anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Türkiye örneğinde, diğer parasal değişkenler olan enflasyon ve dolaşımdaki para değişkenleri için politik parasal çevrimlerin varlığına işaret eden bulgulara ulaşılamamıştır. Ancak istatistiksel analiz, Türkiye'de politik parasal çevrimlerin varlığına yönelik bazı kanıtlar ortaya koymuştur.Her ne kadar kanıtlar güçlü değilse de elde edilen sonuçlar, Türkiye'de hükümetlerin bazı seçim dönemlerinde bir manada seçmenlerin oylarını satın alarak yeniden seçilme olasılıklarını artırmak için, para politikası araçlarını kullandıklarına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The literature on political business cycles (PBC) suggests that due to the myopic nature of individual voters and their retrospective voting attitudes, incumbent political parties can manipulate the economy to create such conditions to increase their popularity to win elections. The theoritical model of this opportunistic PBC is based on Nordhaus theoritic (1975).This study attempts to investigate the presence of politically manufactured monetary cycles (PMC) in Turkey within the traditional Nordhausian opportunistic PBC model. Initially, a descriptive statistical analysis with the data related to the monetary aggregates is conducted for the period of 1986-2007 (monthly and annually) to search for the impact of elections on such variables in terms of deviation from the mean values. Thus, deviations from and interruptions in the trend in monetary policy instruments are attributed to the political manipulations of these variables due to electioneering. In addition, the monetary policy instruments and outcomes are analysed in an econometric analysis, in which they are modelled within time ? series analysis with monthly data for the 1986 M5-2010 M10 period. In order to produce the most efficient result of the model as set in the research, the time-series model with a dummy variable, which is a kind of classical multiple regression model, is chosen as a good fit for analysing the impact of an election on the behaviour of the monetary policy instruments and outcomes.The time-series analysis have provided economicaly meaningful results only for the domestic credits. Any evidence for the existence of PMC in the case of Turkey has not been obtained for the other monetary variables, namely inflation and money in circulation. The statistical analysis, however, renders certain degree of support for the presence of PMC in Turkey.Although evidences are not strong, the results implicate that some incumbent governments in Turkey have used monetary policy instruments and outcomes in creating PMC during election periods in their attempts to buy votes for winning elections or to enhance their chances of re-election during the period in question.