7. sınıf cebirsel ifadeler ve denklemler konusunun üstbilişin desteklendiği bir yöntemle öğretiminin kavramsal ve işlemsel öğrenmeye etkisi
The effect of a teaching method supporting metacognition on 7th grade students? conceptual and procedural learning on algebraic expressions and equations
  1. Tez No: 314918
  2. Yazar: SEVGİ SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İ. ELİF YETKİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, İlköğretim Matematik Eğitimi, Kavramsal Cebir Bilgisi, İşlemsel Cebir Bilgisi, Metacognition, Elementary Mathematics Education, Conceptual Algebra Knowledge, Procedural Algebra Knowledge
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, üstbiliş stratejilerinin kullanımının desteklendiği bir öğretimin, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin cebirsel ifadeler ve denklemler konusundaki kavramsal ve işlemsel bilgilerini geliştirmede etkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması, çözümlenmesi ve yorumlanmasında nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırmadır. Çalışma, bir devlet okulunun iki yedinci sınıfı ile 2010?2011 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Toplam katılımcı sayısı 80'dir.Öğretim sürecinde, deney grubunda üstbiliş stratejilerinin kullanımının desteklendiği bir öğretim yöntemi uygulanırken, kontrol grubunda var olan normal süreç devam etmiş, İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı'ndaki ve Öğretmen Kılavuz Kitabındaki etkinliklerle öğretim yapılmıştır. Uygulamanın ardından yapılan son testler ve öğrenci görüşmeleri ile veri toplama süreci sonlandırılmıştır.Öğrencilerin kavramsal cebir bilgilerini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından düzenlenen Kavramsal Bilgi Ölçeği (KBÖ), işlemsel cebir bilgilerini ölçmek amacıyla ise yine araştırmacı tarafından düzenlenen İşlemsel Bilgi Ölçeği (İBÖ) kullanılmıştır. Ayrıca, uygulama sonunda uygulamaya dair öğrenci görüşlerini almak için deney grubundan öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Elde edilen nicel veriler t-testi analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; grupların Kavramsal Bilgi Ölçeği (KBÖ) erişi puanları ve İşlemsel Bilgi Ölçeği (İBÖ) erişi puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca deney grubunun kavramsal ve işlemsel bilgi ölçeği erişi puanları t testi ile analiz edildiğinde İşlemsel Bilgi Ölçeği (İBÖ) erişi puanı ortalamasının Kavramsal Bilgi Ölçeği (KBÖ) erişi puanı ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek çıktığı görülmüştür. Deney grubundan öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, öğrencilerin uygulanan öğretim sürecini verimli buldukları ve derslerde üstbiliş becerilerini geliştirecek etkinliklerin uygulanmasını tavsiye ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of a teaching method supporting metacognitive strategy use on improving seventh grade students? conceptual and procedural knowledge of algebraic expressions and equations. Quantitative research methods were conducted in data collection, analysis, and interpretation. Quasi experimental design with pretest- posttest control group was utilized for the study. The study was conducted in two seventh grade classes from a public school in the 2010?2011 academic year. The total number of participants is 80.The experimental group taught by an instruction enriched with activities supporting metacognitive strategy use and the control group taught by the instruction based on the Elementary Education Mathematics Program and Teacher Guide Book. After the implementation of activities, data collection session was completed with post-tests and interviews with students from experimental group.In order to evaluate students? conceptual knowledge on algebra, Conceptual Knowledge Scale (CKS) developed by the researcher was conducted. In addition, Procedural Knowledge Scale (PKS) developed by the researcher was conducted in order to examine students? procedural knowledge on algebra. Furthermore, semi-structured student interviews were conducted with the students from experimental group in order to understand their perspectives on metacognitive instruction.Data were analyzed by using t-test. Results showed that there was a significant difference between experimental and control groups in terms of gain scores on conceptual and procedural knowledge in favor of experimental group. When the gain scores on conceptual and procedural knowledge scales are compared for experimental group, the gain score on procedural knowledge scale was significantly higher than that of conceptual knowledge scale. Data collected from semi-structured interviews indicated that students found the metacognitive instruction useful and recommended these activities to other students.