Öfke kontrol eğitiminin hipertansiyon tanısı alan hastaların öfke ve duygu kontrol durumlarına etkisi
The effect of an anger control education on anger and emotion control of patients with hypertension
  1. Tez No: 315492
  2. Yazar: TUĞBA BEYAZASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEYA TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke ve Duygu Kontrol Durumu, Öfke Kontrol Eğitimi, Hipertansiyon, Anger and Emotion Control, Anger Control Education, Hypertension
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırma hipertansiyon tanısı almış hastalara verilecek öfke kontrolü eğitiminin, hastaların öfke ve duygu kontrol durumlarına etkisini belirlemek amacıyla, kontrol gruplu ön test- son test yarı deneysel model olarak yapılmıştır. Gaziantep Şehitkâmil Aile Sağlığı Merkezi'nde en az 6 aydır hipertansiyon tanısı almış tüm hastalar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise araştırma kriterlerine uyan 33 araştırma ve 33 kontrol grubu olmak üzere toplam 66 hasta oluşturmuştur. Veriler Mart-Temmuz 2011 tarihleri arasında, Hasta tanıtım formu, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Courtauld Duygu Control Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, aritmetik ortalama ve standart sapma, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Araştırma grubundaki hastaların ön-testte sürekli öfke puan ortalamalarının 26.06±2.22, son-testte 19.48±3.00, ön-testte öfke içte puan ortalamalarının 25.42±2.64, son testte 20.03±3.24, ön-testte öfke dışa puan ortalamalarının 18.66±4.07, son-testte 16.18±3.03, ön-testte öfke kontrol puan ortalamalarının 15.75±2.58, son-testte 20.75±2.57 olduğu saptanmıştır. Araştırma grubundaki hastaların ön-teste göre son-testte; sürekli öfke, öfke içte, öfke dışa puanlarındaki görülen azalmalar ve öfke kontrol düzeylerindeki artış istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Araştırma grubunda ön-testte CDKÖ toplam puan ortalaması 55.03±7.64, son-testte 49.45±5.90 olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu (p0.05) bulunmuştur. Sonuç olarak, uygulanan öfke kontrol eğitimi hipertansiyon hastalarında sürekli öfke, öfke içte, öfke dışa ve duygu kontrol düzeyini düşürmede ve öfke kontrol durumlarını arttırmada etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research have been done as a pre-test post-test with control group of quasi-experimental method so as to determine the effects on patients? anger and emotions controls of anger control education given for patients with hypertension. All the patients diagnosed as hypertension at least for 6 months in Gaziantep Şehitkâmil Family Health Center during the research constitute the research population. The sample of the research has been consisted of 66 patients who are suitable for the criteria of the research, 33 patients in experimental group and 33 patients in control group. The data has been collected between May and September 2011 by using the patient information form, the continuous anger- anger expression style scale and The Courtauld Emotion Control Scale. For evaluating the data, percentile, arithmetic mean, standard deviation, t-test for dependent and independent groups and chi-square analysis has been used. It is found that in the experimental group the average score of for the pre-test is 26.06±2.22, and for post-test 19.48±3.00. The average score of the pre-test the anger?in is 18.66±4.07 and it is 20.03±3.24 in post-test. The average score of the pre -test the anger-out in pre-test is 18.66±4.07 and it is 16.18±3.03 in post-test. The average score of the pre -test the anger control is 15.75±2.58 and it is 20.75±2.57 in post-test. The decreases in the score of the continuous anger, anger-in and anger- out and the increase the score of the anger control of the patients in experimental group in post-test compared with pre-test are significant (p0.05). It has been understood that in experimental group, the mean score of“CDKÖ”in pre-test is 55.03±7.64 and it is 49.45±5.90 in post-test and this difference is significant (p0.05). Consequently, the anger control education has been effective on decreasing the level of continuous anger, anger- in, anger-out and emotion control of the patients with hypertension, and increasing their ability about to control their anger.