İndol-3-asetik asit (ıaa)'in konak galleria mellonella l. (lepidoptera: pyralidae) ile endoparazitoit pimpla turionellae l. (hymenoptera: ıchneumonidae) biyolojik özelliklerine etkileri
The effects of indol-3-acetic acid on the biological features of host galleria mellonella l. (lepidoptera: pyralidae) and endoparazitoid pimpla turionellae l. (hymenoptera: ichneumonidae)
- Tez No: 315749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ UÇKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik Özellik, Galleria mellonella, İndol-3-Asetik Asit, Pimpla turionellae, Verim, Biological Features, Fecundity, Galleria mellonella, Indole-3-acetic acid, Pimpla turionellae
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Konak Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera; Pyralidae) ve idiobiont, soliter, pup endoparazitoiti Pimpla turionellae (L.) (Hymenoptera; Ichneumonidae)'nın yetiştirilmesi ve deneyler 25±2 °C sıcaklık, %60±5 nispi nem ve 12:12 (Aydınlık: Karanlık) fotoperiyot şartlarında yapıldı. Farklı dozlarda (50, 500, 1000, 5000, 10000 ppm) konağa verilen Indol-3 asetik asit (IAA)'in, ve G. mellonella ve P. turionellea'nın biyolojik özelliklerine, ayrıca G. mellonella'nın verimine olan etkisi incelendi.G. mellonella birincil nesil (F1) son-evre larvalarının puplaşma süresinde kontrole göre tüm dozlarda kısalma, ikincil nesil (F2) yumurta açılma süresi, pup evrine ulaşma süresi, ayrıca P. turionellae ergin öncesi gelişim süresinde uzama belirlenirken, F2'de ergin evreye ulaşma süresinde farklılıklar görüldü. G. mellonella F2 dişi oranında kontrole göre farklılık belirlenmedi. G. mellonella F1 toplam yumurta sayısında yüksek dozda azalma belirlendi. Verim ve doğurganlıkta kontrole göre fark bulunmazken, düzeltilmiş kısırlık oranında dozlar arasında farklılıklar görüldü. G. mellonella F1 yaşam süresi açısından kontrole göre değişiklik görülmezken, F2'de azalma, P. turionellae'da ise yüksek dozda azalma tespit edildi. G. mellonella F2 ilk ağırlıklıklar da kontrole göre azalma, P. turionellae'da ise artış belirlendi. G. mellonella F1 ergin boy uzunluğunda azalma, F2 boy uzunluğunda artma, P. turionellae boy uzunluğuklarında ise artma ve azalma görüldü. Sonuçlar IAA'nın değişik dozlarının konak ve parazitoit gelişim süresi üzerinde ayrıca konak verimi üzerinde değişikliğe neden olduğunu göstermektedir. Bu değişiklikler konak ile parazitoit arasındaki ilişkide bozulmalara neden olabilir.
Özet (Çeviri)
All procedures involving the cultivating of host Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera; Pyralidae), idiobiont, solitary and pupal endoparazitoid Pimpla turionellae (L.) (Hymenoptera; Ichneumonidae) were carried out in constant temperature 25 ± 2 °C with 60 ± 5 % relative humidity under a photoperiod of light/dark cycle 12 h cycle. The effects of different doses (50, 500, 1000, 5000, 10000 ppm) of indole-3-acetic acid (IAA) on biological features of G. mellonella and P. turionellae were investigated. In addition, the dose dependent impacts of IAA on fecundity of G. mellonella were also determined.The results revealed a decrease in the pupation time of end-stage larvas of (first generation) F1 of G. mellonella compared to control. Although there was increase in the egg-hatching time, larval developmental time of (second generation) F2 and pre-adult developmental time of P. turionellae, both decrease and increase in pup-developmental time of F2 were seen. On the other hand any alteration was not found of female ratio in F2 of G. mellonella. in comparison to control. Additionally, a decline in the total number of eggs of F1 of G. mellonella was significant at high doses. In the same generation, insignificant difference in the percentage of fecundity and fertility was determined compared to control however, depending on the doses decrement and increment in the rate of adjusted infertility were seen. Moreover, despite no variation in longetivy of F1 a decrease in F2 of G. mellonella and in P. turionellae at high dose was detected when compared to control. It was also found that there was a decrement in the weight of F2 of G. mellonella but a significant increment in P. turionellae. Subsequently, a decrease in adult lenght of F1, an increase in F2 of of G. mellonella and both decrease and increase in P. turionellae were detected. Consequently, in the present study, it has been found that different doses of IAA led to some changes in the host-parazitoid relationship by affecting their developmental time.