İndol-3-asetik asit (IAA)'in konak Achoria grisella fabricus (Lepıdoptera: Pyralıdae) larval hemolenfinin ve Apanteles galleriae wılkınson (Hymenoptera: Braconıdae) larvasının biyokimyasal parametrelerine etkisi
Effect of indol-3 acetic acid (IAA) on the biochemical parameters of Achoria grisella fabricus (Lepidoptera: Pyralidae) larval haemolymph and Apanteles galleriae wilkinson (Hymenoptera: Braconidae) larva
- Tez No: 379739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ UÇKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Biochemistry, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Achoria grisella, Apanteles galleriae, Biyolojik Kontrol, İndol-3-Asetik Asit, Achoria grisella, Apanteles galleriae, Biological Control, Indol-3-Acetic Acid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yağ, protein, şeker ve glikojen gibi biyokimyasal yapılar konak ve parasitioid ilişkisinde önemli rol oynar. Söz konusu parametrelerdeki herhangi bir değişiklik konak-parazitoid ilişkisindeki dengeyi değiştirebilir. Bitki gelişim düzenleyicisi indol-3-asetik asit (IAA)'in petek zararlısı konak Achoria grisella Fabricus (Lepidoptera: Pyralidae)'un larval hemolenfinde ve endoparazitoid Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera: Braconidae)'ın larvasında toplam şeker, toplam protein, toplam yağ miktarları araştırıldı. Ayrıca IAA'nın parazitoid larvasında glikojen miktarı üzerindeki etkisi incelendi. Konak larvaları sentetik besin yoluyla doğrudan 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 ve 1000 ppm IAA dozlarına maruz bırakıldı. Parazitoid larvaları ise konak hemolenfi ile beslenmek suretiyle dolaylı olarak IAA'ya maruz kaldı. Miktar tayinleri toplam protein için Bradford, toplam yağ için vanilin-fosforik asit, toplam şeker ve glikojen için sıcak antron testleri ile yapıldı. Toplam protein miktarında konak larval hemolenfinde 10 ppm dışındaki dozlarda artış; parazitoid larvalarında 100 ppm dozunda artış, 2, 10, 50, 500 ve 1000 ppm dozlarında azalış gözlendi. Toplam yağ miktarı konak larval hemolenfinde tüm dozlarda azalırken; parazitoid larvalarıda 5, 50, 100, 200 ve 1000 ppm dozlarında arttı. Toplam şeker miktarı konak larval hemolenfinde 100, 200, 1000 ppm dozlarında arttı; 10, 50, 500 ppm dozlarında azaldı. Parazitoid larvalarında ise 5, 100, 200 ppm dozlarında artarken, 2, 10, 500 ve 1000 ppm dozlarında azaldı. Glikojen miktarı 200 ppm IAA'ya maruz kalan parazitoid larvalarında artarken; 2, 5, 50, 500 ppm IAA'ya maruz kalan bireylerde azalma gözlendi. Araştırma sonuçları IAA uygulamalarının konak ve parazitoid üzerinde toplam protein, toplam yağ, toplam şeker ve parazitoid larvalarında glikojen miktarını değiştirici etkisi olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Biochemical structures such as lipid, protein, sugar, and glycogen are known to play a pivotal role on the relationship between host and its parasitoid. Any changes in these parameters may have potential to alter the balance of the host-parasitoid relation. The effect of plant growth regulator indol-3 acetic acit (IAA) on total protein, total lipid, total sugar levels in larval haemolymph of wax pest host Achoria grisella Fabricus (Lepidoptera: Pyralidae) and in larva of endoparasitoid Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera: Braconidae) were investigated. In addition, the effect of IAA on the amount of glycogen in A. galleriae was analysed. Host larvae were treated with the doses of 2, 5, 10, 50, 100, 200, 500 ve 1000 ppm IAA directly through their synthetic diet. However, parasitoid larvae were fed with haemolymph of host and exposed to IAA indirectly. Total protein contents were determined by Bradford, total lipid contents by vanilin-phosphoric acid, total sugar and glycogen contens by hot antron tests. An increase was observed in total protein in larval haemolymph at all doses except 10 ppm. In parasitoid larvae an increase was observed at 100 ppm while decreases were observed at 2, 10, 50, 500 and 1000 ppm doses. Total lipid level in host larval haemolymph decreased at all doses of IAA application, whereas in parasitoid larvae, this increased at 5, 50, 100, 200 ve 1000 ppm doses. Total sugar level in host larval haemolymph increased at 100, 200, 1000 ppm doses; decreased at 10, 50, 500 ppm doses. In parasitoid larvae total sugar level increased at 5, 100, 200 ppm doses; decreased at 2, 10, 500 and 1000 ppm. Glycogen level increased in parasitoid larvae that has been exposed to 200 ppm, whereas decreases were observed at 2, 5, 50, 500 ppm doses of IAA. Our study has shown that application of IAA caused alterations in the level of total protein, total lipid, total sugar in host larval haemolymph and parasitoid larvae and in the level of glycogen in parasitoid larvae.