Böbrek tümörü tanısı olan hastaların nefron koruyucu cerrahi tedavi sonrası değerlendirilmesi
Nephron sparing surgery for renal tumor post-treatment evaluation of patients with the diagnosis of
- Tez No: 315831
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY OKYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Nephron sparing surgery, renal mass, renal function
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde böbrek tümörü tanısı alan ve uygun klinik evrede olan hastalara 2004 yılından beri uyguladığımız nefron koruyucu cerrahi sonuçlarının irdelenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Böbrek tümörlerinin standart tedavisi Radikal nefrektomidir. İlk zamanlarda, soliter böbreklerde, 4 cm.nin altında, ekzofitik yerleşimli ve multiodaklı olmayan tümörlerde uygulanan nefron koruyucu cerrahi sonuçlarında mükemmel onkolojik sonuçların elde edilmesi, bu yöntemi karşı böbrekte patoloji saptanmayan olgularda da standart tedavi yöntemi olma noktasına getirmiştir. Bugün için yukarıda belirtilen endikasyonların daha da genişlediği görülmektedir.Bu çalışmada, kliniğimizde böbrek tümörü tanısı alan ve uygun klinik evrede olan 36 hastaya 2004 yılından beri uyguladığımız nefron koruyucu cerrahinin sonuçlarının irdelenmesi amaçlanmıştır.Tüm hastalara flank pozisyonda 11-12. kotlar arası flank insizyonla ekstraperitoneal olarak yaklaşıldı. Böbrek gerota fasyası içinden tümör üzeri perirenal yağlı dokuya dokunulmadan serbestleştirildi. Tümör perirenal yağlı doku ile birlikte normal renal parankimden 0.5-1 cm sınır ile keskin ve künt diseksiyon yöntemiyle çıkartıldı. Sonra toplayıcı sistem ve damar ağızları 4/0 prolen ile onarıldı. Kesilen sınıra surgicel yerleştirildi. Böbrek parankimi 2/0 vicryl ile yaklaştırıldı.İki hastada sıcak iskemi amaçlı renal arter klemplendi. Diğer hastalarda ihtiyaç halinde soğuk iskemi uygulandı. Böbrek etrafına tüp diren yerleştirildi.Bu amaçla, takipten çıkmayan 33 hastanın MRI, Akciğer filmi ve/veya CT ve böbrek fonksiyon testleri ile kontrolleri yapılarak, nüks ve metastaz açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu süre içinde reoperasyon ve/veya kemoterapi açısından ikincil müdahale gerekip gerekmediği çalışma konusu içine dahil edilmiştir. Takipten çıkan 3 hastanın ise bilgilerine sistemden ulaşılarak çalışmaya dahil edilmiştir.Bulgular: Nefron koruyucu cerrahi uygulanan 36 hastadan 15 `inde kot rezeksiyonuna ihtiyaç duyuldu. Kot rezeksiyonu yapılan hastalardan 6'sında plevra açıldı. Plevrası açılan hastalardan 4'ü primer tamir edilirken; Sadece 2 `sinde toraks tüpü ihtiyacı oldu. Pnömotoraks nedeni ile toraks tüpü tatbik edildi. Diğer hastalarda ameliyat esnasında komplikasyon gelişmedi. Ameliyat sonrası bir hasta retroperitoneal hematom nedeni ile, bir hasta ise abse nedeni reopere edildi. Bir hastada karşı böbrekteki kitle nedeni ile karşı böbreğe de nefron koruyucu cerrahi uygulandı. Yine bilateral renal kitlesi olan iki hastaya da bir tarafa radikal nefrektomi diğer tarafa nefron koruyucu cerrahi uygulandı. Bir hastaya ise D J stent konuldu. Diğer hastaların takiplerindeki kan tahlilleri ve MR sonuçlarında patoloji izlenmedi.Sonuç: Nefron koruyucu cerrahi sonrası takiplerde hastalarda nüks izlenmemesi ve böbrek fonksiyonlarının korunmuş olması multi odaklı olmayan renal hücreli karsinomun tedavisinde nefron koruyucu cerrahinin etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu göstermiştir. Literatür bilgileri de bu sonuçları desteklemektedir.Anahtar kelime: Nefron koruyucu cerrahi, renal kitle, renal fonksiyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjectives: It was aimed in the present study to evaluate the results of nephron sparing surgery we have been applying since 2004 on patients with renal tumour.Material and Method: Standard treatment of renal tumours is Radical nephrectomy. Primary perfect oncologic results taken from the nephron sparing surgeries on solitary kidneys with exophytically located tumours under 4 cm and not multi-focused has brought this method to be a standard treatment method when pathology is not seen in the opposite kidneys. Today, indications defined above are enlarged.It was aimed in the present study to evaluate the results of nephron sparing surgery we have been applying since 2004 on 36 patients diagnosed with renal tumour.All patients were approached ekstraperitoneally in flank position with flank incisions from 11 to 12 levels. Kidney was loosened through gerota fascia without touching perirenal fat tissue above tumour. Tumour perirenal was dissected sharply and bluntly with fat tissue 0.5 to 1 cm from normal renal parenchyma. Collecting duct system and vascular edge were treated with 4/0 prolene. Cut edge was placed surgical. Renal parenchyma was closed with 2/0 vicryl. Renal artery was clampped for hot ischemia in two patients. In other patients, cold ischemia was applied when needed. Tube drain was placed around kidney.Thirty three patients followed were controlled using MRI, liver film and CT and kidney function tests, evaluated for relapse and metastases. Study included whether reoperation and chemotherapy or secondary treatment were needed. Data about three patients not followed was accessed from the system and included in the study.Findings: in 15 of 36 nephron applied patients level resection was needed. In 6 of those level resected, pleura was opened. Four of patients whose pleura was opened were primarily treated and in only two thorax tube was needed. Thorax tube was applied due to pneumothorax. Other patients did not develop any complications during surgery. Two patients were re-operated after surgery for retroperitoneal hematoma and apse. Opposite kidney was applied nephron protecting surgery due to the mass. Radical nefrectomy and nephron sparing surgery were applied in two patients with bilateral renal mass. One patient was placed D J stent. In other patients no pathology was seen from blood tests and MR results.Conclusion: it was seen that nephron sparing surgery is an effective and reliable method in the treatment of not multifocal renal celled carcinoma in the study since no relapse was seen and renal functions were protected after surgery. Literature confirms the results.