Değişken zamanlamalı supap kontrol sistemi tasarımı, imalatı ve performansa etkileri üzerine bir araştırma
Design and manufacturing of variable valve timing mechanism and its effects on engine performance
- Tez No: 316283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ SAĞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değişken supap zamanlama, VTEC, VVT, Variable valve timing, VTEC, VVT
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, tek silindirli dört zamanlı buji ile ateşlemeli bir motorun emme supabının düşük, klasik ve yüksek kam için supap kalkma miktarı ve motor devir aralıkları sırasıyla düşük kam 3,7 mm-1600-2200 d/d, klasik kamı 5,7 mm-2200-3400 d/d ve yüksek kam 7,7 mm-3400-4000 d/d aralıklarda açılıp kapatılabilmesi için elektropnömatik külbütör mekanizması ve kam mili hazırlanmış ve imal edilmiştir. Plancırların kamları sırasıyla tahriki için 6 bar basınçlı hava kompresörü kullanılmıştır. Kontrol panosu ile plancırlar tahrik edilerek istenilen devir aralıklarında supap kalkma miktarları değiştirilerek motorun volümetrik verim, tork, güç, özgül yakıt tüketimine etkileri incelenmiş ve klasik kam mekanizmasıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an electro pneumatic rocker mechanism (plunger) and a cam shaft have been designed and manufactured for intake valve lifts in the revolution range of 3,7 mm/1600-2200 rpm, 5,7 mm/2200-3400 rpm and 7,7 mm/3400-4000 rpm for low lift, normal lift and high lift, respectively in a single-cylinder four-stroke spark ignition engine. An air compressor with a pressure of 6 bars has been used to drive plungers. The lifts have been changed in the range of required values by driving plungers with control panel, effects of the lifts on volumetric efficiency, torque, power and specific fuel consumption of the engine has been investigated and compared with normal cam mechanism.