Respiratuar distres sendromlu prematür bebeklerde akut böbrek hasarının idrar nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ile değerlendirilmesi
The relationship between urine neutrophil gelatinase associated lipocalin and acute renal injury in premature infants with respiratory distress sendrome
- Tez No: 316724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ TABEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: NGAL, RDS, acute kidney injury, premature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç; Böbrek hasarı prematüre bebeklerde sık görülmektedir. Kreatinin, glomerüler filtrasyon hızının azalmış olduğunu gösteren geç bir belirteçtir. Bu yüzden ABH tanı ve tedavisi gecikmektedir. Akut böbrek hasarını erken dönemde saptayabilmek için NGAL gibi yeni tanısal belirteçler kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda; prematüre bebeklerde böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla idrarda NGAL düzeylerini RDS'li ve RDS'li olmayan hastalarda saptayarak, böbrek fonksiyonlarını karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem; Bu çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi YYBÜ'nde takip edilen, gebelik haftası 28-34 olan 51 prematüre bebek alındı.Hastalar RDS gelişen ile RDS gelişmeyen kontrol grubu olarak 2 gruba ayrıldı.Grup 1: RDS gelişen hasta grubu (21 olgu),Grup 2: RDS gelişmeyen kontrol grubu (30 olgu),Hastaların klinik, laboratuar özellikleri, postnatal komplikasyonları kaydedildi. 1. ve 7. gün idrar NGAL değerleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı. İstatiksel analiz SPSS 16.0 yazılım programı kullanılarak yapıldı.Bulgular; Çalışmamızda RDS gelişen ve gelişmeyen hastaların idrar NGAL seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamasına rağmen, 1. gün idrar NGAL değerinin 7. gün değerine göre daha yüksek olduğu tespit edildi.Sonuç; Çalışmamızda 1. ve 7. gün bakılan idrar NGAL düzeylerinde yükselme tespit edilmedi. RDS gelişen ve gelişmeyen olgularda neonatal ABH sınıflandırmasına uygun ABH tespit edilmediği için idrar NGAL düzeylerinde yükselme tespit edilmemiş olabilir. Bundan dolayı çalışmamızda idrar NGAL'inin ABH gelişimini erken evrede göstermede değerli olup olmadığını belirleyemedik. Bu çalışmamızdaki verilerimizin daha geniş serilerde yapılacak benzer çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.Anahtar kelimeler; NGAL, RDS, akut böbrek hasarı, prematürite
Özet (Çeviri)
Purpose: Kidney injury is common in premature infants. We concidered markers which rising in renal injury earlier than creatinine, for early diagnosis and treatment of acute renal disease. NGAL is a new marker to detect early stage in acute kidney injury. In our study, we aimed to compare the renal function in premature infants with and without RDS by measuring urine NGAL levels.Materials and Methods: In this study were followed in our clinic, 51 premature infants which gestational age was 28-34 weeks.Patients divided into two group;Group 1: Group of patients who developed RDS (21 cases),Group 2: Control group who didn?t develop RDS (30 cases),Clinical, laboratory features and postnatal complications of patients were recorded. 1st and 7th days of urinary NGAL values were determined by ELISA method. Statistical analysis using SPSS 16.0 was performed using the software program.Findings: In our study, urinary NGAL levels between patients with and without RDS were not significantly different statistically. 1th days of urine NGAL was found to be higher than from 7th days value.Results: In our study, urinary NGAL levels rise in the 1st and 7th day not been detected. We could not identfy if NGAL measurement is valuable to the early detection of acute kidney injury. This study must be supported by similar studies on larger series.