Çocuk hematoloji ve onkoloji hastalarında VDE enfeksiyon, kolonizasyon ve klinik sonuca etkisi
VRE infections, colonization, clinical outcomes in pediatric hematology and oncology patients
  1. Tez No: 316742
  2. Yazar: SELMA KALKANDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLYÜZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: VDE, hematoloji-onkoloji, risk faktörleri, surveyans, VRE, hematology-oncology, risk factors, surveillance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Vankomisine dirençli enterokoklar (VDE) özellikle immun suprese hastaların uzun süre yatarak tedavi görmek zorunda kaldığı hematoloji-onkoloji ünitelerinin ciddi sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmada; VDE kolonizasyonu ve enfeksiyonu gelişen olguları tanımlamak, vankomisin dirençli enterokok kolonize hasta sıklığını, VDE kolonizasyonu ve enfeksiyonu etkileyen risk faktörlerini tanımlamak, VDE enfeksiyon tedavisinde genel tedavi yaklaşımı ile VDE enfeksiyonu sonrasında klinik sonuçları değerlendirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ocak 2007-Haziran 2010 tarihleri arasında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematoloji Onkoloji ve KİT Ünitesi'nde yatarak tedavi gören ve kültür örneklerinde VDE üremesi olan 32 olgu çalışmaya alındı. Vakaların klinik ve laboratuar bulguları, tedavi ve izlem sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların %43,8'i kız, %56,3'ü erkek idi. Hastaların yaşı 5 ay ile 216 ay arasında değişmekte olup yaş ortalaması 106,72±64,67 ay (median 101 ay) olarak belirlendi. 32 hastanın 26'sı çocuk hematoloji-onkoloji, 6'sı KİT ünitesinde yatan hastalardı ve 14'ü ALL hastasıydı. En önemli risk faktörü olarak santral katater (%93,8) ve kemoterapiye bağlı immünsüpresyon (%90,6) saptandı. Olgulara son 3 ayda en sık kullanılan antibiyotikler amikasin, teikoplanin, meropenem, sefepim ve siprofloksasindi. En sık üreme rektal sürüntü örneğinde (25 hasta) izlendi. 9 hastada VDE enfeksiyonu gelişti. VDE saptanan olguların 22'sine linezolid tedavisi uygulandı. Hastaların 8'i (%25'i) ex oldu. Ölen hastalara eşlik eden en sık enfeksiyon akciğer mantar enfeksiyonu (6/8) idiSonuç olarak; hastaların uzun süreli tedavi gördüğü, invaziv yöntemlerin sık uygulandığı ve antibiyotik kullanımının yaygın olduğu hematoloji-onkoloji ve yoğun bakım ünitesi gibi ünitelerde VDE önemli nozokomiyal patojenlerden biridir. Bu nedenle akılcı antibiyotik kullanımı, VDE kolonizasyonunun tespit edilmesi için düzenli VDE sürveyansının yapılması, yayılmasını engellemek ve kolonize hastalarda enfeksiyon oluşumunun engellenebilmesi için gerekli temas izolasyon önlemlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. Hastalarda VDE tek başına ciddi enfeksiyon oluşturmayıp, risk faktörlerinin varlığında özellikle fungal enfeksiyon gibi oportünüstik enfeksiyonlarla birliktelikte mortalite riskini artırabilir. KİT ve lösemi hastalarında rektal sürüntüyüde içeren sürveyans çalışması bizim ülkemiz için VDE yayılımını ve mortaliteyi azaltmak için mutlak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vancomycin-Resistant Enterococcus (VRE) has become a serious problem of hematology and oncology units where immunocompromised inpatients have to be treated long term. In this study, it was aimed to describe cases with VRE colonization and infection, determine the frequency of vancomycin-resistant enterococcus colonized patients, risk factors affecting VRE colonization and infection and evaluate general treatment approach in VRE infection treatment and clinical outcomes after VRE infections.Material and Methods: The study included 32 inpatients with VRE culture positivity in Pediatric Hematology Oncology and Bone Marrow Transplantation Unit, Department of Pediatrics, Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine Hospital, between January 2007 and June 2010. Clinical and laboratory findings, treatment and follow-up outcomes of cases were evaluated retrospectively.Results: 14 (43.8%) of patients were girls and 18 (56.3%) of them were boys. Patient age ranged from 5 months to 216 months and mean age was 106,72±64,67 (median 101) months. Of the 32 patients, 26 were hospitalized in pediatric hematology-oncology unit and 6 were in Bone Marrow Transplantation Unit and 14 of them were acute lymphoblastic leukemia. Central catheter (93.8%) and immunosuppression due to chemotherapy (90.6%) were determined as the most important risk factors. Amicasin, teicoplanin, meropenem, cefepim and ciprofloxacin were antibiotics which used the most commonly in the last three months period. The most frequent proliferation was observed in rectal smear samples (25 patients). VRE infection progressed in 9 patients. Linezolid therapy was used in 22 of cases with VRE infection. 8 (25%) of patients were died. The most common coexisting infection among dead patients was pulmonary fungal infection (6/8).Conclusion: VRE is one of the important nosocomial pathogens in hematology oncology units and intensive care units where inpatients are treated long term and invasive methods are used frequently and antibiotics are used commonly. Rational antibiotic usage, regular VRE surveillance to determine VRE colonization, preventing transmission, taking essential contact isolation measures to prevent VRE infection in colonized patients are much important. VRE isn?t the cause of serious infections alone, however the existence of concomitant risk factors, especially opportunistic infections such as fungal infections, may increase mortality risk. Surveillance study also including rectal smear in Bone Marrow Transplantation and leukemia patients is certainly suggested to decrease VRE transmission and mortality for our country.