Helicobacter pylori enfeksiyonunun hepsidin ve interlökin- 6 düzeylerine etkisi ve demir metabolizması-hepsidin ilişkisi
The affect of helicobacter pylori infection on hepcidin and il-6 levels; relationship with iron metabolism and hepcidin
- Tez No: 316776
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL YENİCESU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori Enfeksiyonu, Demir Eksikliği Anemisi, Hepsidin, İnterlökin 6 (IL-6), Helicobacter pylori infection, Iron deficiency anemia, Hepcidin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Helicobacter pylori enfeksiyonunun önemli mide dışı bulgularından biri anemidir. Anemi bu grup hastada gastrointestinal kanama bulguları veya demir malabsorbsiyonu olmadan ortaya çıkmaktadır. Demir tedavisine dirençli olup; bazen sadece Helicobacter pylori'nin eradikasyonu aneminin düzelmesi için yeterli olmaktadır. Bu çalışmada Helicobacter pylori enfeksiyonlarında izlenen aneminin hepsidin ile ilişkisi araştırılmıştır. Hepsidin yeni keşfedilen bir peptit yapıda hormon olup; enterositlerin bazolateral bölgelerinde, makrofajlarda ve hepatositlerde bulunan ferroportine bağlanır. Böylece demir transportunu engeller. Çalışmamızda Helicobacter pylori enfeksiyonunun yol açtığı enflamasyonun IL-6 sentezini ve karaciğerde hepsidin sentezini artırdığı; böylece anemi ve hipoferremi oluşumuna yol açtığı hipotezinden yola çıkılmıştır. Anemi ve hepsidin ilişkisi araştırılmıştır.Çalışmaya 7-16 yaş arası tekrarlayan karın ağrısı şikayeti nedeniyle başvuran H. pylori pozitif gastriti olan 50 hasta, H. pylori negatif gastriti olan 50 hasta ve aynı yaş grubundaki 30 sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. Hastaların tam kan sayımı, demir parametreleri, hepsidin ve IL-6 düzeylerine bakılmıştır. Helicobacter pylori pozitif gastriti olan 50 hastanın eradikasyon tedavisi sonrası üre nefes testi yapılmış ve kan örnekleri tekrarlanmıştır.Çalışmamızda, H. pylori pozitif gastriti olan hastaların yaş ortalaması anlamlı oranda yüksekti, ancak cinsiyetler arası farklılık saptanmadı. Helicobacter pylori gastriti olan hastaların başlangıç ferritin, hepsidin ve IL-6 düzeyleri anlamlı oranda düşük bulundu. Ancak tam kan sayımı parametrelerine bakıldığında gruplar arası farklılık mevcut değildi. Çalışmaya alınan; H. pylori pozitif gastriti olan 6 hastanın ve H. pylori negatif gastriti olan 5 hastanın anemisi saptandı. Helicobacter pylori pozitif gastriti olan hastaların; anemi olsun ya da olmasın hepsidin, ferritin ve IL-6 düzeyleri anlamlı oranda düşüktü. Helicobacter pylori pozitif gastriti ve anemisi olan hastalarda Hb, Htc, MCV, MCH düzeyleri anlamlı oranda düşüktü. Bu hastalarda demir eksikliği anemisine bağlı olarak demir ve ferritin düzeyleri anlamlı oranda düşük, demir bağlama kapasitesi anlamlı oranda yüksek bulundu.Çalışmamızda elde edilen bulgular hipotezimizi desteklememiştir. Helicobacter pylori enfeksiyonu hepsidin düzeyinde artışa yol açmamaktadır. Helicobacter pylori enfeksiyonunda görülen anemide hepsidin düzeyi demir eksikliğinde görüldüğü gibi düşük bulunmuştur. Helicobacter pylori pozitif gastriti olan hastaların eradikasyon tedavisi sonrası Hb, Htc, MCV değerlerinde anlamlı oranda artış bulundu. Tedavi sonrası ferritin, hepsidin ve IL-6 değerlerinde anlamlı farklılık bulunmadı.Bu sonuçlarla H. pylori enfeksiyonlarında ferritin, hepsidin ve IL-6 düzeylerinde düşüklük olduğu saptanmış; ancak bakterinin eradikasyon tedavisiyle bu değerlerde anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. Bulgular demir eksikliği anemisinde beklenilen hepsidin düzeyindeki düşmeyi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Anemia consists one of the important extra gastric manifestations seen in Helicobacter pylori infections. In this group of patients, anemia presents without the signs of gastrointestinal bleeding or malabsorption and is resistant to iron therapy. This condition can occassionally be treated by the sole eradication of H. pylori. The aim of this study is to investigate the role of hepcidin in the development of anemia seen in H. pylori infections. Hepcidin is a fairly new discovered peptide hormone and is bound to ferroportin which is found in basolateral regions of enterocytes, macrophages and hepatocytes. In this way hepcidin inhibits the transportation of iron. In our study we set forward that the inflammation caused by H. pylori infection increases the synthesis of IL-6, thus enhances hepatic hepcidin synthesis which leads to hypoferremia and anemia.Patients aged between 7-16 years with complaints of recurrent stomachache and dyspepsia that underwent upper endoscopic investigation in pediatric gastroenterology clinic were planned to be enrolled in this study. After endoscopic investigation, patients of group 1 with manifested H. pylori infection will be checked for complete blood count, serum iron levels, iron binding capacity, ferritin levels, hepcidin, and IL-6 values prior to the initiation of proton pump inhibitors combined with antibiotherapy which will last for 8 weeks and this will be followed by the C-13 breath urea test for evaluation of eradication and the initial tests will be re-performed. Patients of group 2 with H. pylori negative gastritis will only receive proton pump inhibitors. This group will just undergo the tests used for diagnosis which are mentioned above. Group 1 and 2 will consist of 50 patients and the control group will consist of 30 healthy individuals.In our study, the mean age of patients with H. pylori positive gastritis were significantly higher; but there was no statistically significant difference with the gender of patients. The initial levels of ferritin, hepcidin and IL-6 were found significantly lower in patients with H. pylori induced gastritis. However parameters of complete blood count were similar between the groups H. pylori positive gastritis, H. pylori negative gastritis and healthy inviduals. In this study group; anemia was present in six patients of H. pylori positive gastritis and five patients of H. pylori negative gastritis. The mean levels of hepcidin, ferritin, IL-6 were significantly lower in patients with H. pylori infection regardless of the presence of anemia. In patients with H. pylori positive gastritis and anemia; the mean levels of Hb, Htc, MCV, MCH were significantly low. In this group related to the iron deficiency anemia, serum concentration of iron and ferritin were found lower; and iron binding capacity was found significantly higher.The results of this study did not support our hypothesis that H. pylori infection increases hepcidin levels. Our findings suggest that serum hepcidin levels are related to the status of iron deficiency anemia, rather than to the presence of H. pylori infection. After eradication Hb, Htc, MCV levels increased significantly, but the levels of hepcidin, ferritin and IL-6 didn?t differ significantly. All of the results support the expected fall of hepcidin levels in iron deficiency anemia.