Alevlenme dönemindeki kronik obstrüktif akciğer hastalığı olgularında serum ürik asit düzeylerinin erken mortalite ile ilişkisi
Flash ın the chronıc obstructıve pulmonary dısease mortalıty ın patıents wıth early relatıonshıp serum uric acid levels
- Tez No: 316913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SEMA OYMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciger hastalıgı, ürik asit, ürik asit/kreatinin oranı, atak, mortalite, Chronic obstructive pulmonary disease, uric acid, uric acid/creatinine ratio, attack, mortality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalısmanın birincil amacı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi' nde izlemi yapılan kronik obstrüktif akciger hastalıgı (KOAH) atak tanısı konan hastaların ve stabil hastaların serum ürik asit düzeylerini ve ürik asit/kreatinin oranlarını karsılastırmaktır. kincil amacı, atak sırasında ölçülen serum ürik asit düzeyinin ve ürik asit/kreatinin oranının erken mortalite ile iliskisini saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Bu çalısmada, KOAH atak (n=125) ve stabil KOAH (n=30) hastaları retrospektif olarak degerlendirilmistir. Bu hastaların verilerine, hasta dosyalarından ve bilgisayar kayıtlarından ulasılmıstır. KOAH tanı ve siddet degerlendirmesi GOLD 2006 kılavuzuna göre yapılmıstır. Katılımcıların yas, cinsiyet, beden kitle indeksi, solunum fonksiyon testi, arter kan gazı, ürik asit, kreatinin degerleri ve komorbidite bilgileri önceden hazırlanan ?Veri Toplama Formu?na kaydedildi.Bulgular: Atak grubundaki hastaların ürik asit (p6 mg/dl ve erkekler için >7 mg/dl) ve ürik asit/kreatinin oranı (medyan degeri 7.10) için belli kesme noktalarına göre iki alt gruba ayrıldı. Bu kategorizasyona göre, ürik asit düzeyi (Olasılık oranı 2.985 [% 95 Güven aralıgı 0.618-14.151]) veya ürik asit/kreatinin oranı (2.346 [% 95 Güven aralıgı 0.668-8.238]) ile erken mortalite riski arasında iliski yoktu.Sonuç: Bu çalısmanın sonuçları, atak grubunun ürik asit ve ürik asit/kreatinin düzeylerinin, stabil gruptaki olguların düzeylerinden yüksek oldugunu, ancak bu parametrelerin erkenmortalite ile iliskili olmadıgını gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: Primary aim of this study was to compare serum uric acid levels and uric acid/creatinine ratio in patients diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) attack and in those of stable patients. Secondary aim of the study was to determine relationships of uric acid levels and uric acid/creatinine ratio measured during acute attack with early mortality.Material and Methods: In the study, COPD attack (n=125) and stable COPD (n=30) patients were evaluated, retrospectively. The data of the patients were obtained from paper- and computer-based records of the patient. Diagnosis and severity evaluation of COPD have been made according to GOLD 2006 Guideline. Age, gender and body mass index; results of pulmonary function test and arterial blood gases; and uric acid and creatinine levels and comorbidity of the participants were recorded to previously prepared ?Case Data Form?.Results: Uric acid levels (p6 mg/dl for women and >7 mg/dl for men) and uric acid/creatinine ratio (median value 7.10). With respect to these categorizations, there were no relationships between uric acid level (Odds Ratio [OR] 2.985; 95% Confidence Interval [CI] 0.618-14.151) or uric acid/creatinine ratio (OR 2.346; 95% CI 0.668-8.238) and early mortality risk.Conclusion: The findings of the study showed that uric acid levels and uric acid/creatinine ratios of the attack group were significantly higher than those of the stable group, but these parameters were unrelated with early mortality.