Azotprotoksitsiz uygulanan düşük akımlı anestezide izofluranın hemodinamik parametreler üzerine etkisi
Investigation the effect of isofluran on hemodynamic parameters in low flow anesthesia introduced without nitrous oxide
- Tez No: 316915
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, azotprotoksit, isofluran, Low flow anesthesia, nitrous oxide, isofluran
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETBoyraz, N.Ç. Azotprotoksitsiz uygulanan düşük akımlı anestezide isofluranın hemodinamik parametreler üzerine etkisinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon AnabilimDalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012.Çalışmamızda azotprotoksitsiz uygulanan düşük akımlı anestezide isofluranın hemodinamik parametreler üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya genel anestezi altında elektif kulak burun boğaz operasyonu olacak 18-65 yaş arası ASA I-II grubu 40 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele, Grup I (Azotprotoksitsiz DAA Grubu) ve Grup II (Azotprotoksitli DAA Grubu) olarak 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı.Hastaların elektrokardiyografi (EKG), kalp atım hızı (KAH), noninvaziv SAB , OAB , DAB ve periferik oksijen saturasyonu (SpO2) değerleri preoperatif olarak kaydedildi. Preoksijenizasyon sonrası, intravenöz yoldan sırası ile 4-7 mg/kg pentotal, 0,1 mg/kg veküronyum ve 1 ?g/kg fentanil uygulandı. 3 dk sonra endotrakeal entübasyon uygulandı. Entübasyonu takiben hastalar ikigruba ayrıldı.Grup I'e operasyonun ilk 10 dakikasında, 4 lt/dk (%50 O2 - %50 Hava) normal akım uygulandıktan sonra 1 lt/dk (%50 O2 - %50 Hava) düşük akıma geçildi.Grup II'ye ise operasyonun ilk 10 dakikasında ,4lt/dk(%50 O2-%50N2O )normal akım uygulandıktan sonra 1lt/dk(%50 O2-%50N2O) düşük akıma geçildi.İsofluran konsantrasyonu, 0,8-1 MAC olarak preoperatif OAB ± %20 sınırlarında tutacak şekilde ayarlanmış olup entübasyondan hemen sonra ve takip eden 15, 30, 45. ve 60. dakikalarda, hastaların SKB, DKB, KAH, OAB, SpO2, FiO2, EtO2, FiN2O, EtN2O, EtCO2, Etİso değerleri kaydedildi. Operasyonun bitimine 15 dakika kala tekrar 4 lt/dk normal akıma geçilerek hasta normal akımda solutuldu.Operasyonun bitiminde her iki grupta anestezik gazlar kesilerek taze gaz akışı 6 L/dk, % 100 O2'e çıkartılarak ekstübasyon yapıldı.Her iki grupta benzer hemodinamik değerler saptandı ve her iki grupta da hipoksi ve hiperkarbi gözlenmedi.Sonuç olarak çalışmamızda düşük akımlı anestezide azotprotoksit kullanılmamasının ,hemodinamik parametreleri değiştirmediği ve düşük akımlı anestezi uygulamasını önemli derecede kolaylaştırdığı ayrıca izofluran ile uygulanan azotprotoksitsiz düşük akımlı anestezi tekniklerinin güvenli olduğu izlenimine vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBoyraz, N.Ç. Investigation the effect of isofluran on hemodynamic parameters in low flow anesthesia introduced without nitrous oxide. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Anesthesia and Reanimation Specialty Thesis in Medicine, Eskişehir, 2012. In the present study, we aimed to investigate the effects of isofluran on hemodynamic parameters in low flow anesthesia introduced without nitrous oxide. Forty patients from ASA I-II group aged 18-65 and who were intended to elective otorhinolaryngologic operation under general anesthesia were included the study. Patients were randomly divided into groups as Group 1 (DAA group without nitrous oxide) (N=20) and Group 2 (DAA group with nitrous oxide) (N=20). Electrocardiography (ECG), heart rate (HR), noninvasive SAP, MAP, DAP and peripheral oxygen saturation (SpO2) values were preoperatively recorded. After preoxygenation, intravenously 4-7 mg/kg pentotal, 0,1 mg/kg vecuronium and 1 µg/kg fentanyl were introduced, respectively. Endotracheal intubation was performed after 3 min. Patients were divided into two groups following intubation. For Group 1, at first 10 min of operation, 4 L/min (%50 O2 - %50 Air) normal flow was introduced and then 1 L/min (%50 O2 - %50 Air) low flow was overtaken. For Group II, at first 10 min of operation, 4 L/min (%50 O2 - %50N2O) normal flow was introduced and then 1 L/min (%50 O2 - %50N2O) low flow was overtaken. Isofluran concentration was adjusted within preoperative MAP±20% range as 0,8-1 MAC and SBP, DBP, HR, MAP, SpO2, FiO2, EtO2, FIN2O, EtN2O, EtN2O, EtCO2 and EtIso levels were recorded just after the intubation and 15, 30, 45 and 60 min of intubation. 15 min before the end of the operation, 4 L/min normal flow was inhaled again. At the end of the operation, anesthetic gases were interrupted and intubation was performed eliminating fresh gas flow to 6 L/min 100% O2 for both groups. Same hemodynamic values were determined and no hypoxia and hypercapnia was observed in two groups. As conclusion of our study, it was noted that not to use of nitrous oxide is not changed the hemodynamic parameters, it markedly facilitates the introduction of low flow anesthesia and low flow anesthesia methods with isofluran and without nitrous oxide are safety.