Finansallaşma ve ekonomik kriz ilişkisi bağlamında 2008 krizinin incelenmesi
An analysis of 2008 motgage crisis through the financialization-economic crisis nexus
- Tez No: 317025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansallaşma, Mortgage Krizi, Menkul kıymetleştirme, kriz teorileri, finansal serbestleştirme, Financialization, securitization, mortgage crisis, financial deregülation, crisis theory
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı 2008 krizini finansallaşma ve ekonomik kriz ilişkisi bağlamında incelemektir. ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin ortaya çıkışında finans sektörünün son 40 yıl içerisinde dünya ekonomisindeki rolünün yarattığı kırılganlığın önemli bir etkisi vardır. Ancak krizi sadece finansallaşmayla açıklamak finansallaşma sürecinin arka planında yer alan ve krize de yol açan dinamiklerin gözden kaçırılmasına yol açmaktadır. Çalışma içerisinde hem 2008 krizinin ortaya çıkış sürecinde ABD başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerin kredi mekanizmalarının özgünlükleri ve son kırk yıl içerisinde yaşadıkları dönüşüm hem de yeni finansal yapının ortaya çıkışının nedenleri tarihsel perspektiften incelenmiştir. Kapitalist ekonomide temel motivasyon kaynağının karı en çoklaştırmak olmasının köşe taşı olarak ele alındığı çalışmada finansın rolünün artması -finansallaşma- da bu perspektiften değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeye bağlı kalarak finansallaşmanın ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke ekonomilerinde birikmiş atıl fonların değerlendirilmesi ve sermaye birikiminin hızının kesintiye uğramadan sürdürülmesi için gündeme gelmiş ancak kriz sırasında krizin hem derinleşmesine hem de hızla yayılmasına katkı sağlamıştır. 2008 krizinin sadece nasıl gerçekleştiği değil, neden gerçekleştiği sorusuna cevap aramak için yapılacak bir incelemede finansallaşmanın etkileri ve sonuçları değil nedenleri de incelenmelidir. Bu inceleme ise sistemin yapısı içerisinde krize yol açan dinamiklerin göz ardı edilmemesini gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the study is to analyse the 2008 mortgage crisis through the financialization-economic crisis nexus. Increasing role of the finanacial sector in world economy over last 40 years has prominent impact on the rise of the global economic crisis that spread to the world from U.S.However; taking financialization as the one and only explanatory variable of crisis leads us into overlooking the crucial dynamics -which can also be regarded as the main determinants of the crisis- that lies in the background of the financialization process.Along the thesis, sui generis credit mechanisms of the developed countries-primarily U.S-and transformation process that the mechanisms experienced over 40 years together with the reasons that lie behind the formation process of new financial system are elucidated.Increasing role of the financial sector is explained with main motivation of capitalist economic system that is profit maximization.As a matter of fact financialization is invented for the injection of idle funds to the economies and for the acceleration of capital accumulation yet at the time of the crisis,financialization caused the deepining and spread of crisis.In a study which scoped to understand not only how the crisis occured but also why it did occur,causes of the financialization together with consequences and effects of it need to be digged.