ﺍﳌﺸﺎﻛﻞ ﺍﻟﱵ ﺗﻮﺍﺟﻪ ﺍﻷﺗﺮﺍﻙ ﰲ ﺗﻌﻠﻴﻢ ﺍﻟﻠﻐﺔ ﺍﻟﻌﺮﺑﻴﺔ ﻭﺍﳌﻘﺘﺮﺣﺎﺕ
Türklerde Arapça öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
  1. Tez No: 317042
  2. Yazar: AHMED ALDYAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, eğitim, öğretim, öğretmen, ses sistemi, sözdizimi(sentaks), Arabic, education, instruction, instructor, sound system
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Türkiye'de Arapça eğitimi alanında gerçekleştirilen açılımdan sonra, bu alandakiaraştırmaların arttığı göze çarpmıştır. Bu araştırmalar çeşitli sahalarda gerçekleşmiştir.Bunlardan bazıları: Arapça-Türkçe arasında bazı konuların karşılaştırmasındanoluşmaktadır. Arapça ve Türkçedeki ses sisteminin karşılaştırılması, Arapça veTürkçedeki soru edatlarının karşılaştırılması, bu alanda ortaya konan kitaplardan veyayöntemlerden bazılarını değerlendirme, ya da Arapça öğretiminde karşılaşılan sorunlarvb. konular bu bağlamda ele alınmıştır. Bu tezimizle biz, genel anlamda bu sorunlardankaynaklanan açıkları tespit edip kapatmaya çalıştık.Tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Arapça öğretimindekarşılaşılan sorunlara değindik. Bu bölümü de kendi içerisinde ikiye ayırdık. Birincikısımda Arapça öğretiminde karşılaşılan dil sorunlarını, diğer kısımda de öğretimdekarşılaşılan dil sorunları dışındaki sorunları ele aldık.İkinci bölümü, Arapça öğreticilerinin cevapladıkları anket ve değerlendirilmesineayırdık.
Özet (Çeviri)
After development of Arabic education in Turkey, researches on Arabic has beenincreasing. These researches hold on in many fields. For example; research aboutcomparsing Arabic and Turkish. According to this, the comparison of sound systembetween Turkish and Arabic, question pre/postpositions and the papers or books whichexplain evaluation of the methods of Arabic education are some of examples on thefield. By this thesis, we, have tried to determine the matters and problems that arecaused lack of education and tried to compensate.There are two main parts of the thesis. In the first part, we have tried to explainthe problems which are faced with in Arabic education. Also, the first part is dividedinto two in its main and one of divided parts gives information about the matters peoplemeet while they are learning Arabics and the other part explains other problems exceptlinguastic.The second part was allocated for the answers of Arabic instructors onquestionnaire and evaluations.