Politik istikrarsızlıkların turistlerin destinasyon seçimine etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effects of political instabilties on the tourists destinaton choice
  1. Tez No: 317047
  2. Yazar: ERDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Politik, istikrasızlık, turizm, destinasyon, karar verme, Political, instabilities, tourism, destination, decision making
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Dünya ekonomisinde bugün, turizm oldukça önemli bir yer işgal etmektedir. Dünyadaki pek çok sektörde duraklama olmasına karşın turizm, dinamik yapısı ile diğer sektörler için de itici bir güç işlevi görmektedir. Buna karşın turizm endüstrisi savaş, terör, hırsızlık, sosyal ve politik krizlere karşı son derece hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Turist çeken destinasyonlarda yaşanan politik istikrarsızlıklar, turizm sektörünü önemli şekilde etkilemektedir. Dünyanın her hangi bir yerine ya da bir destinasyona ziyaret sırasında algılanan veya var olan seyahat riskleri turistlerin temel ihtiyaçlarından birisi olan kişisel güvenlik algısına etki edeceği için turistlerin vereceği kararlar da bu durumdan etkilenebilir. Bu etkilerin sonucunda turistler alternatif destinasyonlara yönelmekten, seyahatin iptaline varana kadar değişik şekilde tepkiler gösterebilirler.Politik istikrarsızlıkların destinasyon seçimine etkisini belirlemeye yönelik uluslararası çalışma sayısının sınırlı olması ve özellikle Türkiye'de turistlerin destinasyon seçimlerine politik istikrarsızlıkların etkilerine ilişkin bir çalışmaya rastlanmaması, bu araştırmanın gerçekleştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Araştırmanın amacını ortaya koyabilmek ve anket formunu oluşturabilmek için, öncelikle ayrıntılı literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Güvenilirlik sınamasından yeterli puanı alan anket formunun oluşturulmasını takiben 23 Ocak 2012 ? 5 Şubat 2012 tarihleri arasında belirlenen evrende, rastlantısal olarak seçilen 770 katılımcıya demografik sorular ve 20 adet değişkenden oluşan anket formu kullanılarak bilgi toplanmıştır. Elde edilen işbu verilere; yüzde, frekans, t-testi, ANOVA ve Tukey HSD analizleri uygulanmıştır.Araştırma bulgularına göre, yerli ve yabancı turistler arasında politik istikrarsızlıkların destinasyon seçimine etkisi incelendiğinde, yerli turistlerin daha fazla önem verdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca kadın turistler erkeklere oranla politik istikrarsızlıklara daha fazla önem vermektedirler. 18-35 yaş arasındaki katılımcılar diğer katılımcılara oranla istikrarsızlıkları daha az önemli olarak görmektedir. Eğitim seviyesindeki artışla birlikte politik istikrarsızlıklara verilen önem derecesinde de artış olduğu bulgusuna araştırma sonucunda ulaşılmıştır. Yapılan analizler neticesinde milliyetin destinasyon seçimi sırasında politik istikrarsızlıklar durumlarında etkili olmadığı ortaya çıkmıştır. Son olarak gelir seviyesindeki artış ile politik istikrarsızlıklara verilen önem derecesinde de doğru orantılı bir artış olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays tourism is playing an important role in the world economy. Inspite of a standstill at the most of the industries, tourism industry is a thruster power for other industries also. Despite that tourism has a sensitive and a fragile structure to the crisis such as wars, terror, robbery, social and political crisis. When political instabilities occurs in the destinations which attracts tourists, it effects tourism industry significantly. While visiting a destination existing risky situations or perception of risk, will effect personal security perceptions which are the fundamental need of human being and in this case tourists decisions will be effected depending on the conditions. As a result of these effects tourists can show variety react to heading towards alternative destination to cancelation of the trip.Limited international studies about the effects of political instabilities on the tourists destination choice and especially in Türkiye, effects of political instabilities on tourists destination choice studies are not conducted before, this research is very important. To bringing up the aim of this research and constitute of the questionnaire form detailed technical literature scanning was carried out. After reliability test, datas obtained from 770 participant who picked coincidence from the universe of the study between 23 January 2012 and 5 February 2012. These obtained datas were analysed in terms of percentage, frequancy, t-Test, ANOVA and Tukey HSD.According to the findings local tourists paid more importance than the foreign tourist when effects of the political instabilities on the tourists destination choice examined. Besides female tourists paid more importance relatively to the male tourists in the context of political instabilities. Between 18 ? 35 year old participants cares political instabilities less important than the other age groups. When education level goes higher, paid importance to the subject also goes higher. According to the analyses nationality does not effects destination choice process while political instabilies exists. Finally between income and paid imprtance to the political instabilites there is a linear correlation was detected.