Meslek liselerinin büro yönetimi ve sekreterlik programlarında görev yapan öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanma düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma
Research for determine level of using educational technologies from teachers working at program of office management and secretarial in vocational schools
- Tez No: 317083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Teknoloji, Eğitim Teknolojileri, Education, Technology, Educational Technology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
MESLEK LİSELERİNİN BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK PROGRAMLARI'NDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMASUR, DeryaYükseklisans, Büro Yönetimi Eğitimi Bilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ahmet TayfunTemmuz-2012Bu araştırma, meslek liselerinin büro yönetimi ve sekreterlik programlarında görev yapan öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanma düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, İstanbul ilindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Çok Programlı Liseler, Ticaret Meslek Liseleri, Kız Teknik ve Meslek Liseleri çalışmanın uygulama alanı olmuştur. Bu liselerdeki Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programları'nda görev yapan öğretmenler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tümüne ulaşılmasında bir takım engeller olduğu için örneklem alınmıştır.Araştırmada problemi açıklamaya yönelik olarak Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programları'nda görev yapan 258 öğretmenin eğitim teknolojilerini kullanma düzeyleri, anket sorularına verilen cevaplardan elde edilen verilerle analiz edilmiştir. Araştırmada Kaptan (2003) tarafından hazırlanan eğitim teknolojilerini kullanma sıklığını belirlemeye yönelik ve Şahin (2000) tarafından hazırlanan öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanma tutumlarını ölçmeye yönelik iki ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 16.0 (Statistical Package fort he Social Sciences) programı ile yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda demografik özellikler ile eğitim teknolojilerinin kullanımı karşılaştırıldığında en önemli farklılaşmanın yaş değişkeninde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin tutumlarının ise; kullanılan eğitim teknolojisinin konunun verimli bir şekilde işlenmesini sağlayıp, beklenen amaçların gerçekleşmesine yardımcı olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
RESEARCH FOR DETERMINE LEVEL OF USING EDUCATIONAL TECHNOLOGIES FROM TEACHERS WORKING AT PROGRAM OF OFFICE MANAGEMENT AND SECRETARIAL IN VOCATİONAL SCHOOLSSUR, DeryaMA, The Main Scientific Branch of Office Management TrainingThesis Advisor: Assoc. Professor Dr. Ahmet TayfunJuly-2012The aim of this research is; determine level of using educational technologies from the teachers of office management and secreterial program of vocational schools.Application area of this research consists of Multi-Programmed High Schools, Mercantile Vocational Schools, Technical and Vocational High Schools for Girls which are serving in Ministry of Education area, in Istanbul. The teachers working in this schools is the universe of research.Reach into the whole universe includes some obstacles so in here sample was taken.In research, in order to explain the problem, questionnaire-based datas analyzed. These datas include answers from 258 teachers working in Office Management and Secreterial Programme.At research two scale used; first one is scale to determine the frequency of using educational technology prepared by Kaptan (2003) and second one is scale to determine attitudes of teachers to use educational technology prepared by Şahin (2000).Data analysis were made with SPSS 16.0 (Statistical Package fort he Social Sciences) Programme.At the end of this research a comparison was made between demographic features and level of use of educational technologies.As a result,the most important differentiation is seen into the factor of age. Teachers' thoughts that have been identified as follows; educational technology which is the used in provides efficient teaching,helps to achieve the objectives that have been specified.