Medya okuryazarlığı dersi öğretmen kılavuz kitabının öğretim programı ile tutarlılığının değerlendirilmesi
Evaluation of curriculum and concistency of teacher?s guide book for the media literacy lesson
- Tez No: 317136
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Yapılandırmacı Yaklaşım, Öğretmen Kılavuz Kitabı, Media Literacy, Constructivist Approach, Teacher?s Guide Book
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma, medya okuryazarlığı öğretmen kılavuz kitabı ile öğretim programı arasındaki tutarlılığı değerlendirmek amacıyla nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bir araştırmadır.Bu amaçla başlangıçta, öğretim programı, kitap, öğretmen kılavuz kitabı, yapılandırmacı yaklaşım ve medya okuryazarlığı konuları ele alınmış ve bunlar çeşitli yönleri ile betimlenerek; program ve öğretmen kılavuz kitabı arasında olması beklenen tutarlılık, öğretim sürecinin `giriş', `sunu', `alıştırma', `geri bildirim' ve `değerlendirme' alt-öğeleri temelinde incelenmiştir. Ardından buna uygun rubrik geliştirilmiş ve bu araç ile program, program kazanımları ve öğretmen kılavuz kitabı arasındaki tutarlılık saptanmaya çalışılmıştır.Çalışma, medya okuryazarlığı öğretmen kılavuz kitabının beşinci ünitesi ile sınırlıdır. Araştırmada program, program kazanımları ve bunların öğretmen kılavuz kitaplarında var olma tutarlılığı öğretim sürecinin `giriş', `alıştırma' ve `geri bildirim' etkinliklerinde orta düzeyde; `sunu' ve `değerlendirme' etkinliklerinde ise kısmen tutarlı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.Araştırma sonuçlarına dayalı olarak, medya okuryazarlığı dersi öğretim programı kazanımlarının, `korumacı temelli medya okuryazarlık yaklaşımı' yerine `eleştirel temelli medya okuryazarlık yaklaşımı', `ebeveyn destekli öğretim ilkeleri' ve `mesaj çözümleme temelli' analizlerine dayalı olarak geliştirilen yöntemlerle yapılması önerilmiştir. Diğer yandan medya okuryazarlığı dersini verecek öğretmen seçiminde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü mezunlarının yer alması gerektiği de önerilmiştir.Mevcut araştırmanın, yapılandırmacı yaklaşım, öğretmen kılavuz kitapları ve medya okuryazarlığına yönelik etkin, işlevsel ve verimli ders materyali hazırlanmasına katkı sunması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been made in order to assess and evaluate the consistency and coherence between the Teacher?s Guide and the Curriculum. Descriptive study method has been used in this research. The research has been started with compilation of the curriculum, textbook, teacher?s guide, constructivist approach and information containing works of the media literacy by means of data gathering techniques.Within this process, the consistency and compatibility required to be present between the curriculum and the Teacher?s Guide have been determined according to such elements as preamble, presentation, exercise, feedback and grading of the educational process. Later on, a suitable rubric based measuring instrument has been developed and with this measuring instrument consistency and compatibility among the curriculum, curriculum gains and the teacher?s guide tried to have been determined.The assessment in this context is limited and confined with the selected 5th Unit of the Teacher?s Guide for the lesson of Media Literacy. According to the findings of the research, consistency and compatibility among the curriculum, curriculum gains and teacher?s guide books have been found fifty-fifty for the preamble, exercise and feedback events of the educational process, and partially for presentation and grading events.Furthermore, it has been proposed in lieu of protective based media literacy approach of the curriculum gains that critical based media literacy approach is to be conducted through the parents supported principles of teaching and methods depending on analyses based on message solution. In choosing the teacher giving the lesson of Media Literacy, proposals and suggestions have been also given for the choice of the graduates of the Department of Computer and Educational Technologies Discipline.This research is a study which will make significant contribution to the preparation of an effective, functional and efficient lesson material for the constructivist approach, teacher?s guide books and the media literacy.