Proje tabanlı öğrenme yaklaşımında ortaöğretim öğrencilerinin yaratıcı düşünme problem çözme ve akademik risk alma düzeylerine etkisi
The effect of project based learning approach to high school students' level of creative thinking, problem solving, taking academic risk
  1. Tez No: 317135
  2. Yazar: ZEHRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, geleneksel öğretim yöntemi, yaratıcı düşünme becerisi, akademik risk alma düzeyi ve problem çözme becerisi, biyoloji eğitimi, Project based learning approach, traditional approach, ability of creative thinking, problem solving, level of taking academic risk, biology education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Ortaöğretim 10. Sınıf Biyoloji dersinin proje tabanlı öğrenme yaklaşımı kullanılarak işlenmesi durumunda dersi alan öğrencilerin yaratıcı düşünme becerisi, akademik risk alma düzeyi ve problem çözme becerisinin gelişimi üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığını araştırmak üzere organize edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde Fen Liselerinde 10. Sınıfta öğrenim görmekte olan toplam 188 kişilik öğrenci grubuyla çalışılmıştır. Araştırma nicel olarak yürütülmüş, deneysel araştırma yönteminin, eşit olmayan ön test?son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır.Çalışmada deney grubunu oluşturan 77 ve kontrol grubunu oluşturan 111 öğrenci rastlantısal olarak seçilmişlerdir. ? Ekosistem Ekolojisi? ünitesi deney grubunda proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile işlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim metotları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS istatistik programına aktarılmış ve bulgular sonucunda her iki grubun başarıları karsılaştırılarak yorumlanmıştır. Bulgular, deney grubunda bulunan örgencilerin, biyoloji dersindeki yaratıcı düşünme becerisi, akademik risk alma düzeyi ve problem çözme becerisinin kontrol grubunda bulunan örgencilere kıyasla anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
This study's aim is to search the significant effect of Project Based Learning used in 10th class' Biology lesson to the student's ability of creative thinking, problem solving and level of taking academic risk. It has been studied with totally 188 students in High School during the 2010-2011 academic year. The study is carried out quantitatively and has been designed in accordance with the pre-test and post-test and experiment and control group design.For this study, 77 students in experimental group and 111 students in control group have been choosen randomly. The unit“ Ecosystem Ecology”are handled in experimental group by using Project Based Learning Approach, on the other hand, tradional methods are used in control group. Search results are transferred to SPSS statistic programme. According to the analysises which have been done with Mann Whitney u from non parametric and t tests from parametric, each group's points are compared and it is seen that there is a significant difference in students' achievement in favour of the experimental group and also, there is a great improvement in students' ability of creative thinking, taking academic risk and problem solving in biology lesson.