Yapılandırmacı öğrenme ortamlarının bilimsel epistemolojik inançlara etkisi
The effect of the constructive learning environments on scientific epistemological beliefs
- Tez No: 317163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel epistemolojik inançlar, Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı, Scientific Epistemological Beliefs, Constructivist Learning Environment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, yenilenen fen ve teknoloji programıyla birlikte benimsenen yapılandırmacı yaklaşımın öğrencilerin bilim ve bilimsel bilgiye ilişkin felsefi bakış açılarını yani bilimsel epistemolojik inançlarını nasıl etkilediğini belirlemektir.Çalışmada, öğrencilerin içinde bulundukları yapılandırmacı öğrenme ortamları hakkındaki görüşlerinin ve bilimsel epistemolojik inançlarının belirlenmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara ili Altındağ ve Çankaya ilçesindeki yedi ilköğretim okulunun 8. sınıfında öğrenim gören 392 kız, 382 erkek toplam 774 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; ?Bilimsel Epistemolojik İnançlar Ölçeği? ve ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamları Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, tek faktörlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmış ve Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır.Analiz sonuçları, yapılandırmacı öğrenme ortamları ile epistemolojik inançlar arasında pozitif bir ilişkinin bulunduğunu göstermiştir. Öğrenme ortamları yapılandırmacı yaklaşıma uyarlandıkça öğrencilerin bilimsel epistemolojik inançlarının geliştiği söylenebilir. Ayrıca kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, Çankaya ilçesinde öğrenim gören öğrencilerin Altındağ ilçesinde öğrenim gören öğrencilere göre, fen ve teknoloji dersi notu yüksek olan öğrencilerin düşük olan öğrencilere göre daha gelişmiş epistemolojik inançlara sahip olduğu bulunmuştur. Anne ve baba eğitim durumu yükseldikçe, öğrencilerin bilimsel epistemolojik inançlarında artış gözlenmiştir. İnternet bağlantısına sahip olan öğrencilerin bilimsel epistemolojik inançlarının, internet bağlantısına sahip olmayan öğrencilere göre daha gelişmiş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine how constructivist approaches adopted with renewed science and technology program affect the students? scientific epistemological beliefs.In the research, the survey model was applied in order to determine the students? views about constructivist learning environments and their scientific epistemological beliefs. The sample of the research is formed by 392 female, 382 male, in total 774 students who study in the 8th grade of Çankaya and Altındağ counties? seven elementary schools in Ankara.?Scientific Epistemological Beliefs Scale? and ?Constructivist Learning Environments Scale? were used as the data collection tool. In the analysis of the data, t-test, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) was used and Pearson correlation coefficient was calculated.The results of analysis showed that there is a positive relationship between constructivist learning environments and epistemological beliefs. As learning environments are adapted to constructivist approach, it may be said that students? scientific epistemological beliefs have improved. Besides, it has been founded that female students with regard to male ones, the students studying in Çankaya county with regard to the ones studying in Altındağ county, the students with higher grades from science and technology lesson with regard to the ones with lower grades have more developed epistemological beliefs. As parents? education status increases, it has been observed that the students? scientific epistemological beliefs increase. The scientific epistemological beliefs of the students who have access to the internet are more developed than the beliefs of the ones who do not have access to the internet.