Anadolu güzel sanatlar ve spor liselerinde öğrencilerin video sanatı uygulamalarının değerlendirilmesi
An evaluation of video art practices of students studying at Anatolian fine arts and sports high schools
  1. Tez No: 317165
  2. Yazar: ŞEVKET ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENİZ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Video Sanatı, Sanat Eğitimi, Performans, Enstalasyon, Dijital Sanat, Montaj, Uygulama, Video Art, Art Education, Performance, Installation, Digital Art, Montage, Practice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu araştırma ile AGSSL öğrencilerinin video sanatı uygulamalarının değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Öğrenme süreçleri içerisinde video sanatı konularında hazır bulunuşlukları, başarıları ve uygulama becerilerinin düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırma deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın alt problemlerini test etmek için öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırma için AGSSL Resim Bölümü 11. ve 12. sınıf öğrencilerine, proje dersi kapsamında, sanatsal proje uygulamalarına ilişkili olarak 32 kişilik deney ve 18 kişilik kontrol grubu (50 öğrenci) farklı sınıf örneklemi olarak belirlenmiştir. Burada eşitlenmemiş kontrol grubu modeli kullanılmıştır.Deney grubuna video sanatı uygulamaları (video enstelasyon, performans videosu, video performansı , dijital video, video montaj teknikleri, interaktif video vs.) konuları seçilerek 6 haftalık detaylandırılmış ders programı hazırlanmış ve uygulanmıştır. Kontrol grubu ise bu sürede müfredat programında belirlenen programlama süresinde video sanatı ve uygulama eğitimi almıştır. Bu süreçte deney ve kontrol grubuna öntest ve sontest başarı testi, video uygulamaları ölçeği deneysel araştırma deseni gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesi öğrencilerin hazır bulunuşluklarını belirlemek amacıyla video uygulamaları bilgi formu ile veriler toplanmıştır. Deney ve kontrol grubunda başarılı olan 6'şar öğrenci belirlenerek video sanatı uygulaması yaptırılmıştır. Gerçekleştirilen uygulama süreci ve ortaya çıkan çalışmaları değerlendirmek için 3 gözlemci tarafından doldurulan gözlem formlarıyla veriler toplanmış ve karşılaştırma yapılmıştır. Veri toplama araçlarının geçerlik ve güvenirliği sağlanmıştır. Ortaya çıkan veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek sonuçlar ortaya konmuştur.Araştırmanın sonucunda video sanatı uygulamalarının öğretilmesinin öğrencilerin başarılarına, görüşlerine ve uygulama becerilerine olumlu katkılar sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate video art applications practiced by the students studying at Anatolian Fine Arts and Sports High Schools (AFASH), and to diagnose students? readiness in the learning process, their achievement and the level of their application skills.This study utilized experimental research design and pre-test and post-test control group design to test the sub-problems of the study. Cluster sampling strategy was utilized, and the sample in the study was selected to be the students from 11th and 12th grades at Fine Arts departments of AFASHs. Fifty students, 32 of whom were in experiment group and 18 of whom were in the control group, participated in the study. The participants were not equally distributed in the groups.Six-week video art applications curriculum (video installation, performance video, video performance, digital video, video montage techniques, interactive video, etc.) was designed in detail and delivered to the students in the experiment group. The students in the control group were delivered video art and application course as it is planned in the formal curriculum. In this process, pre and post achievement tests and video applications scale were administered to the students in both control and experiment groups. Data regarding the readiness of the students were collected through information forms. Six successful students from each of experiment and control groups were selected and these students practiced video art applications. Data were collected by three observers who filled in observation forms to evaluate that implementation process and outcomes, and the results were compared. Data collection instruments were tested in terms of validity and reliability, and the results were obtained after statistical analyses.The results indicated that covering video art applications in the teaching process has a positive impact on students? achievement, perceptions and application skills.