Lise 1. sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri ile aile işlevleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationhip between the level of aggression and family functions of high school first grade students
- Tez No: 317648
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Lise 1.sınıf öğrencileri, ergenlik, saldırganlık, aile işlevleri, High school first grade students, adolescence, aggression, family functions
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı lise 1.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri ile aile işlevleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca, lise 1.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri ile aile işlevlerinin bazı sosyo-demografik değişkenler açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi, okul türüne göre oranlı örnekleme yöntemi ile belirlenen, toplam 340 lise 1.sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Örneklem, İzmir ili Bayraklı ilçesindeki 4 farklı liseden oluşmuştur .Araştırmanın verileri, üç ölçme aracının kullanılmasıyla toplanmıştır. Saldırganlık düzeylerinin ölçülmesi için `Saldırganlık Ölçeği', aile işlevlerinin ölçülmesi için `Aile Değerlendirme Ölçeği' ve öğrenciler hakkındaki sosyo-demografik bilgileri elde etmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri analiz etmek için, t-testi, Kruskal Wallis, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann Whitney U Teknikleri ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, lise 1.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin aile işlevleri ile olumlu yönde, düşük ve orta düzeyde anlamlı olarak ilişkilendiği belirlenmiştir.Lise 1.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinde cinsiyete ve annelerinin öğrenim durumuna göre anlamlı farklılıkların olduğu bulunmuştur. Diğer yandan; öğrencilerin saldırganlık düzeylerinde; babalarının öğrenim durumu, ebeveynlerinin evlilik durumu, annelerinin çalışma durumu, babalarının çalışma durumu, kardeşsayısı, ebeveynlerinin geçinme durumu, algılanan sosyo-ekonomik düzey, eğitim aldıkları okul türüne göre anlamlı farklılıkların olmadığı bulunmuştur.Lise 1.sınıf öğrencilerinin cinsiyete göre aile işlevleri alt boyutlarından duygusal tepki verebilme işlevinde; annelerinin öğrenim durumuna göre roller işlevinde; babalarının çalışma durumuna göre problem çözme işlevinde; kardeş sayısına göre duygusal tepki verebilme ve genel işlevler'de; ebeveynlerinin geçinme durumuna göre problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepki verebilme, gereken ilgiyi gösterme, genel işlevler'de; algıladıkları aile gelir düzeyine göre iletişim ve duygusal tepki verebilme işlevlerinde anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Lise 1.sınıf öğrencilerinin aile işlevlerinde; babalarının öğrenim durumu, ebeveynlerinin evlilik durumu, annelerinin çalışma durumu, eğitim aldıkları okul türüne göre anlamlı farklılıkların olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the levels of aggression and family functions of high school first grade students. In relation with some socio-demographic variables, the levels of aggression and family functions of the students were also studied whether they significantly differentiate or not.The sample of the study, which was proportionally sampled according to the school type, consisted of a total of 340 high school first grade students. The sample was composed of four different high schools in İzmir, Bayraklı.The data was collected through the use of three measurements. Aggression Scale was used to measure the aggression level; Family Assessment Device was used to measure the family functions and Personal Information Sheet was used to obtain socio-demographic data regarding the students. The data was analyzed by the use of SPSS 15.0 program. To analyze the data; t-tests, One-Way Anova, Kruskal Wallis, Mann Whitney U and Pearson Product Moments Correlation were used.Results of the study showed that the levels of aggression and the family functions of the students were correlated significantly at low to medium levels.Significant differences were found in high school first grade students? aggression levels according to gender and their mothers? education level. On the other hand; no significant differences were found according to their fathers? education level, their parents? marital status, work position and their relationships, number of siblings in the family, perceived socio-economic level and school type.Significant differences were found in high school first grade students? family functions regarding gender in the function of affective responsiveness; their mothers? education level in the function of roles; their fathers? working condition in the function of problem solving; number of siblings in the functions of affective responsiveness and general functions; their parents? level of ?getting along well? ; in the functions of problem solving, communication, roles, affective responsiveness,affective involvement, general functions; perceived socio-economic level in the functions of communication and affective responsiveness. On the other hand; there weren?t any significant differences found in high school first grade students? family functions regarding their fathers? education level, their mothers? working condition and the type of school they attended.