Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak arazi kullanım değişimlerinin belirlenmesi: Konya örneği
Analyzing land use changes using remote sensing and geographical information systems: A case study of Konya
- Tez No: 317822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN GEYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, sınıflandırma yöntemleri, Uydu Görüntüleri, Yeryüzü değişimi, Remote sensing, Geographical Information Systems, classification methods, Satellite Images, land use change
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ülkemizde son yıllarda artarak devam eden değişimler doğal çevre ile yaşam ilişkilerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bir takım ihtiyaçların çevreye vermiş olduğu tahribatlar ise geleceğimiz açısından önemli olmaktadır. Arazi kullanımlarındaki yanlışlıklar gerekli kaynaklar için gelecekte bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda hızlı ve dinamik olarak gerçekleşen zamansal değişimi tespit edebilmek için Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmaktadır. Bu teknolojilerin kullanıldığı en önemli uygulama alanlarından bir tanesi de uydu görüntüleri yardımıyla arazi kullanımı ve değişiminin belirlenmesidir. Yeryüzünün değişimini anlamada ve bu değişim sonucunda karşılaşılacak problemlerin çözümünde doğru kararlar alabilmek, yeryüzü hakkında sağlıklı ve hızlı verilerin elde edilmesi ve yorumlanmasıyla mümkündür. Bu anlamda, bu türden değişimlerin tespiti ve analizi aşamasında Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada bu amaçları sağlayacak Konya iline ait Spot 1986, 1996 ve 2005 yıllarına ait uydu görüntüleri kullanarak değişim incelenmiştir. Bu uydu görüntüleri üzerinde yapılacak kontrollü sınıflandırma yöntemi ile yıllara göre Konya ilinin arazi üzerindeki değişimini, yapılaşmanın hangi yönlere doğru ilerlediğini, tarım ve sanayi alanlarının nasıl geliştiğini, yeşil alanların nasıl etkilendiği incelenmiştir. Bunun yanı sıra elde ettiğimiz sonuçlar şehircilik faaliyetlerinde yerel yöneticilere ışık tutulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Changes rapidly increasing changes in our country recently have caused the relationship between natural environment and life corrupted. Destructions on environment made by some needs are significant for our future. Inappropriate land use will be a threat in future for required sources. Recently, Remote Sensing and Geographical Information Systems have been used in order to detect temporal changes which are quite fast and dynamic. One of the most significant application areas of these technologies is the land use and determination of change by using satellite images. Understanding the change of the earth and making right decisions when solving problems which will arise as a result of these changes can be possible by obtaining and interpreting data about earth in a healthy and rapid way. In this sense, Remote Sensing and Geographical Information Systems becomes an important tool for detection and analysis of such changes.In this study, satellite images of Konya from Spot 1986, 1996 and 2005 years were used to analyze changes. The land use change of Konya city, the directions of settlement areas of the city, the development of agricultural and industrial zones and how green lands were affected were examined according to years by using the supervised classification method performed on these satellite images. Besides, results that we will obtain will clearly inform the local management for their urbanism activities.