X- ışınları kırınım yöntemi ile bazı deniz kabuklularının kabuk yapılarının araştırılması
The research of the shell structure of shellfhishes by using X-ray powder diffraction method
  1. Tez No: 317821
  2. Yazar: SAMİ AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz kırınım metodu, Hanawalt Metodu, deniz kabuğu, powder diffraction method, Hanawalt Method, sea shell
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında, renkleri, şekil ve boyutları birbirinden farklı on bir adet deniz kabuğu örneği, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi` nde bulunan Herzog marka zirkonyum tungsten malzemeden yapılmış öğütücüde toz haline getirildi ve Bruker AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde de toz kırınım desenleri alındı. Kırınım desenleri bakır hedefli X-ışınları tüpü, 40kV gerilim, 40 mA tüp akımı şartlarında kullanılarak, kırınım desenleri 5?90º`lik 2? açı aralığında, 0.02º/sn tarama hızı ile alındı. deniz kabuğu örneklerinin nitel analizleri XRD Evaluation programı kullanılarak Hanawalt metoduna göre yapıldı. Analiz sonucunda deniz kabuğu örneklerinde, aragonit (kalsiyum karbonat) (75-2230, 76-0606, 71-2396, 41-1475, 05-0453), calcide (83-0577, 86-2234) maddeleri tespit edildi.Son olarak, Overlap programı kullanılarak nitel analizde yapılan atama işleminin güvenilirliği test edildi. İncelemeler sonucunda deniz kabuklarının yapısında ağırlıklı olarak aragonit (kalsiyum karbonat) ve calcid bulunduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, primarily , 11 samples of sea shells which are all unique in colours, shapes and sizes , pulverized into powder by grinder which is made of zirconium tungsten Herzog brand in Erciyes University Technology Research and Application Center and powder diffraction patterns were saved in computer with Bruker Axs D8 Advence Model X-ray diffractometer, 40 kV and 40 mA work condition, using 0.02 o/s scanning speed. The diffraction patterns were taken by using ( copper targeted tube ) ,40kV voltage and in 40 mA tube current conditions, The diffraction patterns were also taken with 0.02 ° / sec scan rate, by 5-90 º 2?-angle range. Evaluation of qualitative XRD analysis of samples of sea shells by the method of using the program was Hanawalt. As a result of analyzing samples of pearl, substances such as aragonite (calcium carbonate) (75-2230, 76-0606, 71-2396, 41-1475, 05-0453), calcide (83-0577, 86-2234) were detectedFinally, the overlap program was tested using a qualitative analysis of the reliability of the assignment process. As a result of investigations mainly in the structure of sea shells aragonite (calcium carbonate) and calcid were present.