Peloid kullanılarak pb+2, ag+, cd+2 ve hg+2 'nin adsorpsiyon-desorpsiyon kapasitelerinin belirlenmesi
Determination of adsorption and desorption capacity of pb+2, ag+, cd+2 and hg+2 using peloid
- Tez No: 318197
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ARDALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, desorpsiyon, ağır metal, peloid, izoterm, kinetik, Adsorption, desorption, heavy metal, peloid, isothermi kinetics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
PELOİD KULLANILARAK Pb+2, Ag+, Cd+2 VE Hg+2 'NİN ADSORPSİYON-DESORPSİYON KAPASİTELERİNİN BELİRLENMESİÖZETBu çalışmada ağır metal kirleticilerinden olan Pb+2, Ag+, Cd+2 ve Hg+2 sulu çözeltilerinden adsorpsiyon yöntemi ile giderimi araştırılmıştır. Çalışmada adsorbent olarak peloid çamuru kullanılmış ve kesikli sistem çalışmalarında temas süresi, başlangıç metal konsantrasyonu, adsorbent dozu, pH ve sıcaklık gibi faktörlerin adsorpsiyon üzerine etkileri anlaşılmıştır.Sonuçlarda temas süresi arttıkça adsorplanan metal miktarının arttığı belirlenmiş, optimum temas süresi 120 dakika olarak bulunmuştur. Optimum sıcaklıklar Pb+2 için 40oC, Ag+ ve Hg+2 için 30oC, Cd+2 için 20oC , optimum pH değerleri ise Pb+2, Ag+ ve Hg+2 için 6, Cd+2 için ise 3 olarak belirlenmiştir.Belirlenen maksimum adsorpsiyon kapasiteleri; Pb+2, Ag+, Cd+2 ve Hg+2 için optimum sıcaklıkta sırasıyla 2.46, 9.61, 9.98 ve 1.94 mg/g, optimum pH değerlerinde ise sırasıyla 2.07, 9.54, 9.9 ve 1.99 mg/g olarak hesaplanmıştır.Adsorbent dozunun azalması adsorpsiyon kapasitesinin artmasına neden olmuş, optimum adsorbent dozu Pb+2, Cd+2 ve Hg+2 için 25g/L, Ag+ için ise 5g/L olarak bulunmuştur.Çalışmada ayrıca adsorpsiyon izotermleri oluşturulmuş, kinetik çalışmalar ve termodinamik parametrelerin belirlenmesi ile adsorpsiyon mekanizması açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ADSORPTION AND DESORPTION CAPACITY OF Pb+2, Ag+, Cd+2 AND Hg+2 USING PELOIDABSTRACTIn this study, Pb+2, Ag+, Cd+2 and Hg+2 which are from aqueous solution contaminated of heavy metal and aqueous solution researched by the method of adsorption and the effects of the their removal. In study, as adsorbent peloid mud has been used and in batch system studies, contact time, initial concentration, adsorbent dosage, pH and temperature hve been researced on yhe mechanisms of heavy metals adsorption.At the result of these, when the contact time has increased, the adsorption capacity has increased and optimum contact time has been investigated as 120 minutes. In optimum temperature values, it has been investigated that for Pb+2 in 40 oC, for Ag+ and Hg+2 in 30 oC and for Cd+2 in 20 oC with together optimum pH values it has been investigated that for Pb+2, Ag+, and Hg+2 in 6 and for Cd+2 in 3.As a conclusion of maximum adsorption capacities in optimum temperature for Pb+2, Ag+, Cd+2 and Hg+2 as found as 2.46, 9.61, 9.98 and 1.91 mg/g respectively and in optimum pH values as found as 2.07, 9.54, 9.9 and 1.99 mg/g respectively.Decreasing of adsorbent dosage has caused the increasing of adsorption capacity and optimum adsorbent dosage for Pb+2, Cd+2 and Hg+2 as 25 g/L and for Ag+ as 5 g/L have been found.Also, in this research, adsorption isotherm has been searched out and with the investigation thermodynamic parameters, adsorption mechanism has been explained.