Aliskiren ve amlodipinin birarada yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile miktar tayini
Simultaneous determination of amlodipine and aliskiren by HPLC
- Tez No: 319167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ ARIÖZ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aliskiren hemifumarat, amlodipin besilat, Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Eşzamanlı tayin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aliskiren hemifumarat ve amlodipin besilat hipertansiyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaç etkin maddeleridir. Bu iki etkin maddeyi ayrı ayrı içeren ilaç formülasyonları ve her iki etkin maddeyi bir arada içeren Tekamlo isimli oldukça yeni bir ilaç formulasyonu vardır.Birden fazla benzer etkili etkin maddenin biraradaki ilaç formülasyonlarının tedavide daha etkili olduğuna ilişkin klinik bilgilerin ışığında bu çalışmada bu iki maddenin eşzamanlı tayini için basit, hızlı, kesinliği yüksek bir HPLC yöntemi geliştirildi ve geliştirilen yöntem valide edildi.Geliştirilen yöntem, biraradaki bu iki etkin maddenin C18 kolonda; 50 mM trietilamin ? ortofosforik asit çözeltisi (pH=3)/ asetonitril / metanol (50/40/10, h/h/h) hareketli fazı ve UV dedektör ile 237 nm dalga boyunda 1 mL/dak. akış hızında ayrılmaları temeline dayanır. Çalışılan doğrusal konsantrasyon aralıkları amlodipin besilat için 2,65 ? 26,50 µg / mL ve aliskiren hemifumarat için 5,0 ? 50,0 µg / mL, gözlenebilme ve tayin sınırları ise amlodipin besilat için 0,51ve 1,70 µg / mL, aliskiren hemifumarat için 0,95 ve 3,18 µg / mL dir. Geliştirilen yöntem her iki ilacın ilaç formülasyonlarının karışımının analizine başarıyla uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar geliştirilen UV spektrofotometrik yöntem ile Student-t ve Fischer?F testleri uygulanarak istatiksel olarak karşılaştırılmış ve iki yöntem arasında ortalamalar ve standart sapmalar yönünden % 95 olasılık düzeyinde anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur.Geliştirilen HPLC yöntemi kolay, kesinliği yüksek ve tekrarlanabilir olup amlodipin ve aliskirenin biraradaki tablet analizlerinde güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Simultaneous Determination of Amlodipine and Aliskiren by High-Performance Liquid ChromatographyAliskiren hemifumarate and amlodipine besylate are commonly used antihipertansive drugs. Aliskiren and amlodipine in pharmaceutical formulations can be found separately, there is also new formulation called together the tekamlo. In this study, A simple, rapid and precise method is developed and validated for the quantitative simultaneous determination of amlodipine and aliskiren in combined pure and pharmaceutical dosage form. The method is based on high ? performance liquid chromatographic (HPLC) on a reverse ? phase column, C18, 4.6 mm x 25 cm, 0.5 µm, using a mobile phase of trietilamine buffer (50 mM, pH=3), acetonitrile and methanol (50:40:10, v\v\v). The chromtagraphic conditions are flow rate 1 mL / min, column temparature at 25o C and dedector wawelength of 237 nm. Linearity of the method was found to be in the concentration range of 5.0 ? 50.0 ?g/mL for aliskiren hemifumarate and 2.65 ? 26.5 ?g/mL for amlodipine besylate , LOD and LOQ values were 0.51, 0.95, 1.70, 3.18 ?g/mL for amlodipine besylate and aliskiren hemifumarate. Obtain results from UV spectrophotometric and HPLC method were compared by istatistically with Student ? t and Fischer ? F test. No signnificant difference was not found between two methods in 95 % probability level by average and standard deviation.The developed method is simple, sensitive and reproducible and can be used safely routine simultaneous analysis of amlodipine and aliskiren in tablets.Keywords : Aliskiren hemifumarate, Amlodipine besilate, High-performance liquid chromatography, Simultaneous determination