I.Ligde oynayan voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerinin araştırılması
The surveying of nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division
  1. Tez No: 319225
  2. Yazar: YUSUF TAZE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybolcu, beslenme, beslenme düzeyi, beslenme alışkanlığı, Volleyball, nutrition, nutrition level, nutrition habits
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
I. Lig'de Oynayan Voleybolcuların Beslenme Alışkanlıkları ile Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kütahya, 2012. Bu çalışmada, I. ligde oynayan voleybolcuların cinsiyet farklılığına göre; beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmamızda kullanılan anket, 2010-2011 sezonunda I. ligde yer alan 56'sı erkek 52'si bayan olmak üzere toplam 108 sporcuya uygulanmıştır. I. Lig'de oynayan voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile bilgi düzeylerini tespit etmeye yönelik iki farklı anket uygulanmıştır. Verilerin düzenlenmesinde MS Excel tablolama paket programı ve istatistik analizler için SPSS 20 istatistik paket programı kullanıldı. Araştırmaya katılan voleybolcuların demoğrafik dağılımlarını belirlemek için yüzde (%) ve frekans (f) analizleri yapılmış olup, voleybolcuların beslenme alışkanlıkları ile cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu ve voleybol oynama yılları arasında önemli bir fark olup olmadığını araştırmak için ?=0.05 anlamlılık düzeyinde yapılan ki kare (Chi- Square ) testi uygulandı. Cinsiyete göre beslenme bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek için de ki kare (Chi- Square ) testi uygulanmıştır.Yapılan çalışma sonucunda; araştırmaya katılan voleybolcuların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarıyla ilgi sorularda Test sonuçlarına göre 1. ligde oynayan voleybolcuların cinsiyetleri bakımından beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı farklılıkların, eğzersiz ve diyet proğramını düzenli uygulama (?²,05 (1) = 4,352; P0,05).Voleybolcuların cinsiyete göre, beslenme bilgi düzeylerine yönelik sorulara vermiş oldukları cevaplarda ise; besinlerin enerji verme bilgisi (F:4.616; p0,05).Çalışmamızda elde edilen sonuçlarda, anlamlı farklılıkların bulunmaması, araştırmamıza katılan voleybolcuların aynı düzeyde spor yapan sporcular olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The surveying of nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division. Dumlupınar University of Health Sciences, Master Thesis, Department of Physical Education and Sport,Kütahya 2012.In this study,ıt is aimed aimed to survey gender differences in nutrition habits, the knowledge level of volleyball palayers who play in first league. The questionnaries used in the study is fullfilled to 108 volleyball players, including 56 male and 52 female who played in first division in 2010-2011 season. Two different questionaries are applied to determine nutrition habits and knowledge levels of volleyball players who play in first division.MS Excel spreadsheets, and statistical analysis software package SPSS 20 statistical package was used for the organization of data. Volleyball players participated in the research to determine the demographic distribution of the percent (%) and frequency (f) analyzes were performed, with volleyball eating habits, gender, age, marital status, education level, income status and examine whether there is a significant difference between playing volleyball for the one-way ANOVA test with a significance level of = 0.05 (oneway ANOVA) and t-test was applied. Nutritional information by gender to determine whether there is a significant difference between the levels of the Manova multivariate analysis of variance test was applied.As a result of this study, participated in the research questions of interest in nutrition habits according to gender volleyball regular exercise and diet program, implementation [+ (108) = 2.110, P 0.05)05].Levels of nutrition knowledge in terms of gender, knowledge of energy giving nutrients, so (F: 4616, p 0.05)The conclusions from this study, the absence of significant differences, athletes involved in sports may be due to the same level of volleyball players participated in the investigation.