Akciğer kanserli hastalarda primer tümör ve metastazlarının semikantitatif olarak değerlendirilmesi
Semi quantitative evaluation of primary tumor and metastases in patients with lung cancer
  1. Tez No: 319264
  2. Yazar: OZAN KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, pozitron emisyon tomografisi, standart tutulumdeğeri, Lung cancer, Fluoro-2-deoxy-D-glucose positron emission tomography, standard uptake value
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Akciğer kanseri tanı ve tedavi alanındaki tüm gelişmelere rağmen tüm dünyada her ikicinste de kanserden ölümlerin birinci nedenidir. Prognozu belirlemede tümörün evresi hala enönemli faktördür. Ancak aynı evredeki hastalarda bile sağ kalım süreleri farklı olmasınedeniyle, prognozu belirlemek için ek faktörlere gereksinim vardır. Bu çalışmada, akcigerkanserinde pozitron emisyon tomografisinin prognostik faktör olarak rolünü degerlendirmekamacıyla, primer tümörün maksimum standart tutulum değerinin kemik metastazlarıylailişkisinin incelenmesi hedeflendi.Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndaKasım 2009 ile Mart 2011 tarihleri arasında başvuran tanı almış evre I-IV akciğer kanserli 86hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi.Çalışmaya alınan 79 erkek ve 7 kadın hastanın yaş aralığı 46 ile 72 (ortalama:59.44±5.99) arasında değişmekteydi. Bu hastaların 10'u küçük hücreli akciğer kanseri (%11.6),76'sı küçük hücreli dışı akciğer kanseri (%88.4) idi. Ayrıca bu hastaların 35'i kemik metastazolan hasta (%40),51'i ise kemik metastazı olmayan hasta (%60) idi. Tüm olgularda; primertümörün standart tutulum değeri ile primer tümör boyutu arasında pozitif yönde, %27.2düzeyinde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p0.05).Çalışmamızda primer tümör standart tutulum değeri ile primer tümör boyutu arasındapozitif korelasyon saptandı. Ayrıca çalışmamızda istatistiksel olarak anlamsız bulunsa da,55standart tutulum değerinin kemik metastazlarıyla ilişkisi arasında taradığımız literatürlerdekidaha önceden tespit edilmemiş bir ilişki bulunabileceğinden, konu üzerinde durulmaya değergörünmektedir. Akciğer kanserinde, kemik metastazlarının standart tutulum değerinin vekemik metastaz sayılarının prognoz ile ilişkisine yönelik prospektif, çok merkezli, geniş hastasayılarıyla yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAlthough advanced diagnostic and theraphautic development are achieved, lungcancer is the most leading cause of death in both gender around the world. The stage of tumoris still the most important factor in determining the prognosis of cancer. In this study, in orderto determine the role of positron emission tomography as a prognostic factor in lung cancer,the relationship between maximum standardized uptake value and bone metastases wasevaluated.The data of 86 lung cancer patients, pathologically diagnosed as stages I-IV eithersmall cell lung cancer or non small cell lung cancer, admitted to the Department of NuclearMedicine, School of Medicine, University of Trakya between November 2009 and March2011 were retrospectively analyzed.The mean age of 7 female and 79 male patients was 59.44 ±5.99 years (range 46-72).Histological distribution of patients was as follows: 10 (11.6 %) small cell lung cancer and 76(88.4%) non small cell lung cancer. In addition, these patients with bone metastases, 35patients (40%), and 51 patients without bone metastases (60%), respectively. In all cases, andthere were statistically significant relationship at the level of 27.2% with primary tumor sizebetween the positive direction and the primary tumor standardized uptake value (p 0.05) .In our study, positive correlation was observed between maximum standardizeduptake value and tumor size. Even though there are also statistically insignificant study, wescanned the literature of the standard uptake value previously undetected bone metastasesrelationship could have a relationship, the subject seems worthy to mention.Multicentric studies with larger patients groups are needed to identify parameterseffecting Fluoro-2-deoxy-D-glucose uptake, number of bone metastasis and standard uptakevalue of bone metastases with prognosis in lung cancer.