Anestezi polikliniğine başvuran hastaların anestezi ve anestezi uzmanı ile ilgili bilgi ve görüşleri
Anesthesia outpatients, anesthesia and anesthesia specilist knowledge and views on
  1. Tez No: 319265
  2. Yazar: GÜLENDER GÖKTEN AYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALKİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: anesthesia, anxiety, survey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETAnesteziye ve cerrahiye ait endişeler, operasyonu ve postoperatif iyileşmeyi olumsuz etkiler. Bu çalışmada operasyon veya sedasyon için anestezi polikliniğine başvuran hastalara anestezi hakkındaki bilgi ve endişelerinin ortaya konulması amacıyla bir anket düzenlenmiştir. Anestezi polikliniğine başvuran hastalardan 20 soruluk bir anket formunu doldurmaları istendi. Yaşları 18-85 arası toplam 250 olguya uygulandı. İki bölümden oluşan anketin birinci bölümü yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, önceki anestezi deneyimi ve alerji öyküsü sorularından oluşan kişisel bilgiler içerirken, ikinci bölümde çoktan seçmeli anestezi soruları yer aldı. İkinci bölüm sorularıyla olguların anestezi doktorunun işlevleri, görev yerleri, anestezi yöntemleri hakkındaki bilgileri ve endişeleri sorgulandı.Hastaların anestezi doktorunun işlevleri, görev yerleri, anestezi yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları bulunurken, endişelerin kadın ve genç hasta grubunda yoğun olduğu saptandı. Bilgi düzeyinin ise eğitim durumu arttıkça arttığı ve daha önce ameliyat olanlarda fazla olduğu bulundu.Hastalarımızın büyük kısmının anestezi bilimi hakkında eksik bilgiye sahip olduğu saptanmıştır. Hastalara daha çok zaman ayırarak sözel veya yazılı bilgilendirme yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz.Anahtar kelimeler; anestezi, anksiyete, anket
Özet (Çeviri)
SUMMARYConcerns of anesthesia and surgery, negative effects of surgery and postoperative recovery. In this study, patients admitted to surgery anesthesia or sedation anesthesia for knowledge and a questionnaire was designed in order to put forward their concerns. Anesthesia in outpatient clinic patients were asked to complete a questionnaire of 20 questions. Performed a total of 250 patients between the ages of 18-85. The first part of the questionnaire consists of two parts: age, gender, education level, occupation, previous anesthetic experience and a history of allergies contain personal information of questions, anesthesia, multiple-choice questions in the second part took place. The second section questions the functions of cases anesthesiologists, working stations, and information about anesthesia concerns questioned.Patients, anesthesiologists functions, working stations, they do not have enough knowledge about the methods of anesthesia, while the concerns of women and the young patient group was found to be intense. An increase in the level of education increases the level of knowledge and previous surgery was found to be higher in those.The majority of patients were found to have incomplete information about the science of anesthesia. Patients were separated by more time to conduct oral or written information we think would be correct.